Evo koliko novca iz NPOO-a Grad može povući za Terme, Hrebak otkriva kako do milijuna koji nedostaju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministarstvo turizma i sporta otvorilo je javno savjetovanje oko budućeg natječaja za turističke projekte koji bi trebali biti financirani europskim novcem iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Riječ je o fondu iz kojeg bi trebale biti financirane i buduće bjelovarske Terme. Sudeći prema trenutnom nacrtu natječaja (koji se, ovisno o primjedbama i prijedlozima tijekom savjetovanja može i promijeniti), Bjelovarčani za projekt vrijedan ukupno 250 milijuna kuna iz ovog izvora mogu računati na manje od 50 posto, odnosno 120 milijuna kuna.

-U sklopu natječaja predviđena je mogućnost stopostotnog financiranja projekata, kako smo i pretpostavljali, no stvar je u tome što se maksimalno može povući 120 milijuna kuna. To je iznos koji ćemo, uvjeren sam, i dobiti – kazao nam je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Dodaje kako takvom računicom nije nezadovoljan te uvjerava da Grad može osigurati i preostali iznos od 130 milijuna kuna.

-Postoje i drugi fondovi i natječaji na koje možemo prijavljivati ovaj projekt, počevši od ITU mehanizma. Vjerujem kako ćemo i na taj način namaknuti značajan dio sredstava. Sve i da nemamo takve mogućnosti, Grad Bjelovar je financijski stabilan, u posljednjih nekoliko godina prihodi su nam rasli za skoro 50 posto i neće biti problem ako se kreditno zadužimo. Znam da će biti onih koji će reći da smo u NPOO-u osigurali ‘samo’ 120 milijuna, no ja ih pitam, što da smo sami morali pronaći svih 250 milijuna – kaže Hrebak.

Bjelovarski gradonačelnik nimalo ne sumnja da će tijekom prijave na natječaj Terme dobiti maksimalan broj bodova jer zadovoljavaju sve kriterije koji su navedeni u nacrtu natječaja.

-Poziv je podijeljen na tri dijela, pri čemu na naš sektor, razvoj lječilišnog i wellness turizma, otpada najveći dio planiranih sredstava, skoro 470 milijuna kuna. Terme zadovoljavaju sve kriterije koje zahtijeva Europa, a riječ je o zelenim projektima, projektima koji se baziraju na obnovljivim izvorima energije, koji su samoodrživi, koji se odnose na kontinentalni turizam, koji se nalaze u županijama u kojima nije razvijen turizam i sl. K tome, dodatan broj bodova dobit će oni projekti koji imaju građevinsku dozvolu, a naše Terme je imaju. Dakle, zadovoljavamo uvjete i jako sam sretan i optimističan zbog toga. Mislim da je smo dobili dobitnu srećku za ovu lutriju – kaže Hrebak.

Sam natječaj bi, vjeruje Hrebak, trebao biti raspisan do jeseni, a čitava ‘papirnata’ procedura završena do sredine iduće godine. Ukoliko sve bude onako kako su u Gradskoj upravi zamislili, izgradnja prvih bjelovarskih toplica mogla bi započeti već tijekom idućeg ljeta ili jeseni.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!