Marušić i gradonačelnici ‘slomili’ ministra, gimnazije ostaju!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Bjelovarsko-bilogorsku županiju stigle su sjajne vijesti pa dvije gimnazije mogu odahnuti. Ministarstvo znanosti i obrazovanja prihvatilo je sve argumente Županije te odlučilo da će ostati svi razredni odjeli za upis u 1. razred srednje škole u idućoj školskoj godini. Dakle, straha više nema jer Čazma i Grubišno Polje i dalje će u svom programu imati smjer gimnazije. 

-Ostaje razred Opće Gimnazije u Grubišnom Polju i u Čazmi. Neće se smanjivati ni broj razrednih odjela, a ostat će i tri razreda u daruvarskoj gimnaziji u koja će se ukupno moći upisati 64 učenika. Bilo je predloženo da se broj razrednih odjela smanji s tri na dva. Zatim ostaje smjer prodavač u srednjoj školi ‘August Šeona’ u Garešnici kao i u Komercijalnoj i trgovačkoj školi u Bjelovaru. Inače, po prvi put je odobren upis u jedan razred sportske gimnazije u Bjelovaru. Što se tiče pomoćnih zanimanja , dakle riječ je o zanimanjima u koja se upisuju djeca sa teškoćama u razvoju, ostaje smjere pomoćnog soboslikara u Tehničkoj školi u Daruvaru, ostaje i mogućnost upisa pet učenika za pomoćnog pekara u Turističko-prehrambenoj školi u Bjelovaru – istaknuo je župan Marušić i dodao.

-Razgovori u ministarstvu su urodili plodom. Dobro smo argumentirali razloge ostanka svih razrednih odjeljenja. Inače, naša županija ima najmanji postotak upisa u gimnazijske programe, naš prosjek je 20 posto, državni prosjek je 30 posto, a prosjek EU je 50 posto. Tako da treba raditi da se taj postotak počne dizati – kazao je, između ostalog, župan Marušić.

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak također nije krio zadovoljstvo ovom odlukom.

-Prema tom nekom novom pravilniku trebali smo ostati bez Gimnazije, stoga sam izuzetno zadovoljan što se to ipak nije dogodilo. A nije se dogodilo jer smo kroz jednu aktivnost zajedništva Županije i gradova uspjeli dokazati i argumentirati ministarstvu da je jako važan opstanak gimnazije u našim gradovima. Ja sam siguran da ćemo mi u Čazmi gimnazijski razred upisati u broju u kojem je to potrebno i da Čazmanci neće morati odlaziti u neke druge gradove. Također želim reći, ja ne znam kada sam bio sa županom na nekoj tiskovnoj, takva su to bila vremena i odnosi. Županija je solirala u svemu, sada je drugačije i u tom zajedništvu imamo rezultat koji je danas tu – istaknuo je gradonačelnik Pirak.

Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grubišnog Polja istaknuo je da se posljednjih godina, unatoč svemu, povećava broj upisa u Gimnaziju.

-Ne smijemo dozvoliti intelektualno osiromašenje naše sredine. Gašenje Gimnazije bio bi i rizik da nam mladi odu, sada ovim činom na neki način osiguravamo njihov ostanak. Prvi put ovako zajednički djelujemo, a kada zajednički djelujemo onda smo puno jači. Zahvaljujem se županu Marušiću što nas je objedinio i dao nam mogućnost da djelujemo kao tim – kazao je gradonačelnik Mađeruh.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!