Nova prilika za program koji ženama osigurava posao, a starijima pomoć

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vlada je dala zeleno svjetlo za provedbu programa Zaželi kojim se zapošljavaju teže zapošljive žene, a starije i nemoćne osobe dobivaju prijeko potrebnu pomoć u svojim domovima. U dosadašnje dvije faze je ugovoreno 750 projekata, a svi iz druge faze ove godine završavaju što ostavlja rupu u pružanju socijalnih usluga. Rovišćanski projekt “DA – želim posao” je već završio, a time je bez svoje gerontodomaćice koja mu je pomagala s kućanskim poslovima, donosila hranu i lijekove ostao i Ivan Podnar iz Kraljevca. Njemu je, kaže, ta pomoć dragocjena.

-To mi jako nedostaje jer sam ja u kolicima tako da bih volio da mi netko redovito dolazi, a što da vam pričam u kolicima sam i što mogu napraviti sam – kaže nam gospodin Ivan.

Rovišćanski program DA-Želim posao

Gospodin Ivan je sada ušao u drugi sličan projekt koji je ostao bez jednog korisnika, ali i taj projekt završava u kolovozu, a što će poslije njega ne zna. Nada se da će se provoditi novi općinski program i da će u njega ući. Tome se nada i Ivkica Horvat koja je dvije godine brinula o četiri korisnika kroz projekt “DA-Želim posao”, a mogućnost rada joj je, ističe, puno značila.

-Bila sam jako zadovoljna i financijski mi je dobrodošlo, a kako imam više od pedeset godina teže mi je pronaći posao. I korisnici su bili jako zadovoljni, njima je bilo dobro, a i meni je bilo jako dobro – opisuje svoje iskustvo Horvat.

Novi posao po završetku projekta nije pronašla, stoga se nada novoj šansi. Raspisivanje natječaja s nestrpljenjem čekaju i u Končanici u kojoj je dvadeset zaposlenih žena brinulo o 126 korisnika i svi se pitaju kada će program ponovno oživjeti, kaže načelnik Zlatko Bakunić.

-I žene i korisnici zovu svaki dan i pitaju hoće li to biti opet. To je jedan dobar projekt u koji se želimo ponovno uključiti i kandidirat ćemo se čim se otvori natječaj – najavljuje Bakunić.

Načelnik Končanice Zlatko Bakunić

Za treću fazu programa Zaželi osigurano je 200 milijuna kuna, a koliko su takvi projekti potrebni dovoljno govori podatak da u riziku od siromaštva u Hrvatskoj prema podacima Ministarstva mirovinskog sustava živi 32,4 posto starije populacije kojoj su socijalne usluge često nedostupne.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!