Jedan bjelovarski liječnik obavlja najjeftiniji pobačaj u Hrvatskoj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Slučaj Mirele Čavajde, trudnice kojoj su hrvatske bolnice odbile izvršiti prekid trudnoće nakon što je njezinom nerođenom djetetu dijagnosticiran teški oblik tumora na mozgu, u hrvatskoj javnosti otvorio je brojna pitanja. Među ostalim, i ono vezano uz priziv savjesti koji je, čini se, među liječnicima prisutniji nego što se do sada mislilo. Iz svega što se posljednjih tjedana, otkako je Čavajda izašla u medije sa svojom pričom, pisalo i govorilo u javnom prostoru, može se zaključiti kako većina ginekologa u Hrvatskoj ne obavlja pobačaje.

Iznimka nije niti bjelovarska Opća bolnica. Kako su nam potvrdili u toj ustanovi, od osmero ginekologa zaposlenih na bjelovarskom bolničkom Odjelu za ginekologiju, čak sedmero ih ima priziv savjesti. Drugim riječima, samo jedan liječnik u bjelovarskoj bolnici obavlja abortuse.

Ove godine taj je liječnik to učinio 14 puta. Iako je teško predvidjeti koliko će ih još učiniti do kraja godine, čini se kako neće biti velikih odstupanja u odnosu na prethodne dvije godine. Naime, tijekom 2021. godine u bjelovarskoj bolnici obavljen je 41 pobačaj, a godinu prije toga njih 40.

Bjelovarska bolnicama godinama slovi kao najjeftinija ustanova za obavljanje pobačaja u Hrvatskoj. Cijena abortusa u lokalnoj anesteziji iznosi 1.875 kuna, a u općoj anesteziji 2.250 kuna. U bolnici kažu i kako su osigurali psihološku pomoć za žene koje odluče ili moraju pobaciti iz medicinskih razloga, a o pobačajima nakon zakonski predviđenog roka odlučuje posebno povjerenstvo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!