Pogledali smo štafete za ‘druga Tita’, uskoro će ih Bjelovarski muzej izložiti sudu javnosti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kao što čitatelji u najboljim godinama znaju, a mlađi ne – danas je Dan mladosti, omiljeni praznik bivše komunističke Jugoslavije.

Slavio se Titov rođendan iako je Josip Broz zapravo rođen 7. svibnja. Ali ni ta laž ne čudi jer je bivši sustav bio prepun mitova i laži koje su postale općeprihvaćene činjenice.

Na taj dan, “ročkas najvećeg sina svih naroda i narodnosti bivše SFRJ”, na velikom sletu u Beogradu predavala se savezna štafeta koju su nosili najbolji omladinci uzduž i poprijeko cijele zemlje. Ali to nije bilo dovoljno, svaka općina, grad, radna organizacija koja je imala omladinsku organizaciju (a imali su je svi) nosila je svoju štafetu lokalnom šefu omladine i obećavala da će učiti i raditi više, umjesto većih plaća tražili su veću lopatu.

Najveća zbirka štafeta “za druga Tita” nalazi se u Kući cvijeća na beogradskom Dedinju, ali i svi gradovi imaju svoje zbirke jer je naprosto nemoguće imati desetke tisuća takvih predmeta na jednom mjestu. Kako nam je rekla kustosica u povijesnom odjelu Gradskog muzeja Bjelovar Antonija Ravenšćak, u njihovom depou nalazi se više od sto štafeta koje su izradili djelatnici bjelovarskih tvrtki, općina i gradova.

Nakon smrti Josipa Broza, lokalna zajednica (kominističko/socijalistička vlast) dala je štafete na čuvanje muzejima, a eksponati nisu izlagani u demokratskoj Hrvatskoj. Ima tu svakojakih djela, svaka je tvrtka isticala svoje specifičnosti i predstavljala se tadašnjim vlastima.

-Uskoro otvaramo treću sobu stalnog postava Muzeja koji će obuhvatiti vrijeme od kraja Vojne krajine do Domovinskog rata u kojem ćemo prikazati i neke od zanimljivijih štafeta, rekla nam je kustosica.

Danas poštovatelji Josipa Broza Tita polažu vijence i cvijeće diljem bivše države, a neki se sjete i štafete pa u njezinu unutrašnjost stave neku poruku i obećanje tom kontroverznom komunističkom lideru koji je nedvojbeno bio istaknuta osobnost sredine prošlog stoljeća.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!