Hrebak: Imamo prostor za financiranje toplica, ovo je popis svih kredita Grada Bjelovara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Transparentni gradonačelnik Dario Hrebak danas se putem svoje Facebook stranice ponovno obratio o vrućoj temi izgradnje, a posebice financiranja uvjerljivo najizdašnijeg planiranog projekta Grada Bjelovara, bjelovarskih toplica.

Podsjetimo, vrijednost tog velebrnog projekta koji bi, među ostalim, trebao sadržavati i veliki olimpijski bazen za međunarodna natjecanja, konzultanti su procijenili na 250 milijuna kuna. Pojedinačno najveći udio Grad Bjelovar, odnosno tvrtka Terme Bjelovar, namjerava namaknuti iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a riječ je o iznosu od 120 milijuna kuna.

S obzirom da Terme Bjelovar već imaju ishođenu građevinsku dozvolu, a čini se i da zadovoljavaju sve uvjete iz natječaja, tih 120 milijuna kuna ne bi smjelo biti problematično.

Ipak, preostaje još 130 milijuna kuna, i to pod uvjetom da cijena izgradnje toplica ne skoči previše nakon javne nabave. Spomenuti iznos svakako nije jednostavno osigurati, no gradonačelnik Hrebak smatra da nema razloga za strah. Tvrdi da je Grad Bjelovar iznimno malo zadužen i da bez problema može izdržati potencijalni kredit za taj preojekt, a u prilog tim tvrdnjama odlučio je javno podastrijeti sve kredite Grada, i one kratkoročne, a i one s duljim vijekom trajanja.

“Zadnjih dana, glavna tema u Bjelovaru je kako će Grad Bjelovar isfinancirati najveći projekt u povijesti grada – Terme Bjelovar, vrijedan cca 250 milijuna kuna koji će preporoditi u svakom smislu naš grad, podignuti standard života, sporta i najvažnije zdravlja građana.

Na natječaj iz NPOO gdje se traži zeleni i energetski učinkovit projekt, ukoliko projekt zadovolji stroge kriterije, možemo povući 120 milijuna kuna. Ostatak novca planiramo osigurati prijavom projekta na ITU mehanizam gdje će nam na raspolaganju biti otprilike do 200 milijuna kuna, među ostalim i za gradnju javne turističke infrastrukture. Postoji mogućnost da ćemo jedan manji dio projekta morati osigurati i kreditom.

Mnogi će reći da to nije dobro jer se grad zadužuje. Naš grad je u usporedbi s drugim gradovima iznimno malo zadužen grad. Ovo su svi naši krediti koje sad TRANSPARENTNO prikazujem javno. Kad ne bi dizali niti jedan drugi kredit mi bi većinu kredita otplatili do 2025. a sve u potpunosti do 2028. S druge strane, naša je županija zadužena više od 600 milijuna kuna, a kao što vidite mi smo svega 36 milijuna kuna i to na sljedećih par godina”, napisao je gradonačelnik Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!