Marko Marušić u krugu ljudi od najvećeg povjerenja Andreja Plenkovića

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko-bilogorska županija i Bjelovar imat će svog predstavnika u vrhu najveće hrvatske stranke, ekskluzivno doznaje Klikni.hr. Marko Marušić ovih bi dana trebao postati članom Predsjedništva HDZ-a, i to uz potporu samog vrha stranke, otkrivamo iz pouzdanih izvora. Naime, Izbornim saborom 11. lipnja ove godine službeno bi trebali biti okončani izbori u HDZ-u koji su se zbog pandemije ‘protegnuli’ na dvije godine. Tada bi, nakon izbora užeg predsjedništva stranke te vodstva lokalnih organizacija, trebalo biti izabrano i desetero članova Predsjedništva u kojem bi predstavnika trebala imati i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Kako doznajemo, prema dogovoru unutar stranke, iz pet županija na sjeveru Hrvatske – Međimurske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske – u Predsjedništvo treba ući dvoje članova. Jedan od glavnih kriterija prilikom odabira kandidata bio je uspjeh na prošlogodišnjim lokalnim izborima na kojima su se istaknuli novi župani u Varaždinskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Podsjetimo, u Varaždinskoj je Anđelko Stričak uvjerljivo pobijedio dotadašnjeg župana, Reformista Radimira Čačića, dok je Marušić s trona skinuo Damira Bajsa (DBNL) koji je Bjelovarsko-bilogorskom županijom, što kao župan, što kao ministar, ‘drmao’ 20 godina. Njihov uspjeh stranka i predsjednik stranke Plenković osobno odlučili su nagraditi predlaganjem za članstvo u Predsjedništvu.

Izbor Marka Marušića u Predsjedništvo HDZ-a za Bjelovarsko-bilogorsku županiju bio bi velika stvar, pričaju nam upućeni članovi stranke. Već na početku svog mandata novi je župan uspostavio dobru suradnju s vlašću na nacionalnoj razini koja je, za Bajsove vladavine, ozbiljno zapinjala, a pod kraj je gotovo i nije bilo. Možda najbolji primjer poboljšanja odnosa je uspješno lobiranje u ministarstvu i kod premijera osobno za osiguravanje sredstava za izgradnju bjelovarske bolnice. Marušić je u ministarstvima puno češće no što njegov Kabinet o tome informira medije i javnost, a njegovi stranački kolege kažu kako bi mu se kao članu Predsjedništva vladajuće stranke vjerojatno otvaralo još više vrata. Stoga, spomenuti izbor u lipnju ne bi bio samo njegov, kažu, već uspjeh svih njegovih glasača i simpatizera, ali i na korist Bjelovarsko-bilogorske županije.

No, sama kandidatura nije gotova stvar jer se pretpostavlja kako će kandidata biti više od raspoloživih mjesta u jednom od najvažnijih stranačkih tijela. O finalnom izgledu Predsjedništva, kao i Nacionalnom odboru, novom tijelu koje predviđa novi Statut HDZ-a iz 2018., na najavljenom lipanjskom izbornom saboru u Zagrebu glasovat će preko 2000 izaslanika iz cijele Hrvatske. Masovnost sabora glavni je razlog zbog kojeg on nije održan ranije, odmah nakon izbora predsjednika (Andrej Plenković), njegovog zamjenika (Tomo Medved) i četvero potpredsjednika (Branko Bačić, Oleg Butković, Ivan Anušić i Zdravka Bušić) 2020. godine. Naime, zbog tada aktualnih epidemioloških mjera nije bilo moguće na jednom mjestu okupiti toliko ljudi. Uz Opći sabor, predsjednika i Nacionalni odbor, Predsjedništvo HDZ-a jedno je od najvažnijih političkih tijela stranke koje raspravlja i odlučuje o svim aktualnim političkim temama, predlaže Nacionalnom odboru izborni program i strategiju djelovanja, nadzire članove i zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, predlaže kandidate za određene dužnosti i dr.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!