Oboljeli poručuju da su više od bolesti, ali i ukazuju na rupe u sustavu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Procjenjuje se da od multiple skleroze u Hrvatskoj boluje 6.200 ljudi, a u svijetu 2,8 milijuna. Bolest je to koja uglavnom pogađa osobe od 30 do 50 godina, a koja se naziva bolešću s tisuću lica jer se kod oboljelih manifestira na niz različitih načina.

-Imamo kronični umor koji dugo traje, motorički ispad kada su slabije ruka ili noga, potom su tu smetnje vida poput gubitka vida na jedno oko, smetnje ravnoteže, hoda, poremećaj kontrole mokrenja, seksualna disfunkcija – navela je na današnjem obilježavanju Dana multiple skleroze v.d. voditeljica Odjela neurologije Opće bolnice Bjelovar Tihana Gržinčić.

Multipla skleroza se ne može izliječiti, ali se uz liječenje bolest može kontrolirati pri čemu je važno s liječenjem krenuti rano. I tako značajno utječe na kvalitetu života tako da su oboljeli često razvedeni, nezaposleni ili se ranije umirovljuju. Upravo zbog toga se Dan multiple skleroze ove godine obilježava pod sloganom “Ja sam više od MS-a” s porukom da se ta bolest može nadvladati uz puno upornosti, truda, rehabilitaciju, vježbe, fizioterapiju i potporu institucija i sustava, a upravo ona izostaje.

-Sustav oboljelima od multiple skleroze ne omogućuje ono što im je potrebno. Fizioterapija nije adekvatno organizirana jer oboljeli u godini preko sustava dobiju terapiju možda šest mjeseci s posjetom fizioterapeuta od dva puta tjedno po maksimalno 20 minuta – napominje voditeljica projekata Društva multiple skleroze Bjelovarsko-bilogorske županije Milijana Martinović.

Milijana Martinović

Kada zakaže sustav, rukave zasuče civilno društvo, pa tako Društvo multiple skleroze Bjelovarsko-bilogorske županije svojim članovima, a ima ih 80, kroz projekte osigurava redovite posjete fizioterapeuta kao i edukacije, ali i kreativne radionice i izlete kako bi se smanjila socijalna isključenost.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!