Šola: Nisam županova kuma, kamate na nepotrebne kredite skoro su nas ‘ubile’, ali izvući ćemo se

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nova promjena u Domu za starije Bjelovar dogodila se prije desetak dana. Na mjestu ravnateljice Jasminu Radojčić zamijenila je Marija Šola postavši v.d. ravnateljicom doma. Inače, riječ je o dugogodišnjoj zaposlenici doma, po zanimanju prvostupnici sestrinstva, a na čelo ustanove imenovalo ju je Upravno vijeće Doma za starije.

Marija Šola u dom je došla 2010. godine, na mjesto voditeljice zdravstvene radne jedinice sa 30 zaposlenih kojima je bila neposredni rukovoditelj. U kratkom vremenu imenovana je zamjenicom tadašnje ravnateljice doma, Vesne Trnski, a nakon njenog odlaska bila je zamjenica i ravnateljici Jasmini Radojčić.

Na pitanje je li spremno prihvatila novu ulogu, Šola odgovara.

– Kao dugogodišnjoj zamjenici dobro mi je poznat posao ravnatelja i zato sam spremno prihvatila ovaj izazov. Znam da neće biti lako s obzirom na lošu financijsku situaciju u domu i probleme koje imamo, ali vjerujem da ćemo uz pomoć Županije, našeg osnivača, pronaći potrebna rješenja i na zadovoljstvo naših korisnika osigurati normalno funkcioniranje Doma za starije – kaže Šola.

Za svoje prve planove navodi stabiliziranje poslovanja doma.

– To znači da moramo osigurati normalnu opskrbu. Moramo osigurati našim korisnicima, koji su najvažniji u ovoj priči, sve potrebno za normalno funkcioniranje. Imamo priličan zaostatak u plaćanju računa prema dobavljačima. Trenutačno imamo dospjelih nepodmirenih obveza oko 750 tisuća kuna i to moramo riješiti jer opskrba doma ne smije doći u pitanje. Jednako tako moramo osigurati na vrijeme plaće zaposlenicima jer ovaj mjesec je plaća isplaćena uz zakašnjenje i uz intervenciju Županije. Uz sve to moramo poboljšati i komunikaciju sa zaposlenicima i korisnicima – dodaje.

Priznaje Šola da je stanje u Domu za starije daleko od dobroga, a jedan od ključnih razloga takvog stanja navodi loše vođen projekt energetske obnove.

– Od projekta energetske obnove na kraju će, čini se, biti više štete nego koristi. Zbog tog projekta dom se morao zadužiti po cashpoolu zbog kojeg je plaćao visoke kamate i kad se tome dodaju vantroškovnički radovi u milijunskom iznosu, nije uopće čudo da danas imamo ovakvo loše financijsko stanje. Danas je jasno da dom nije bio spreman ući u taj projekt, ali to je sada završena priča i natrag se ne može. Oni koji su ga u to gurali danas bi se trebali sramiti, ali njih nema, a dom mora funkcionirati i korisnici moraju dobiti našu uslugu i skrb. Podsjetit ću da su početkom prošle godine potrošena sva sredstva za tekuću godinu, a dom se financira iz decentraliziranih sredstava Županijskog proračuna i uplatama samih korisnika. Od tog novca vrši se nabava i isplata materijalnih prava radnika (plaća, regres, putni troškovi, jubilarne nagrade), što je dovelo do kašnjenja i neplaćanja faktura dobavljačima. Od iduće godine počinje se otplaćivati kredit, što je dodatni teret u poslovanju. Uz to su i plaće otišle 4 posto gore, a rastu i cijene energenata i hrane. Troškovi se svakodnevno povećavaju pa će Županija svakako morati intervenirati, kako bi se ova teška financijska situacija prebrodila. Svakako treba istaknuti da nam je Županija već pomogla zatvarajući cashpool i plaćanjem dijela dospjelih računa i materijalnih prava radnika doma i bez te pomoći ne bismo mogli funkcionirati. Mislim da vam je sada jasno kakvo stanje u Domu i s kojim se problemima borimo – kaže Šola.

Dom se može podići za stepenicu više uz obnovu unutrašnjosti, smatra.

– Iako će to biti jako teško, u skoroj budućnosti trebalo bi, naravno uz pomoć Županije, pronaći sredstva za obnovu unutrašnjosti Doma. Tu prije svega mislim na obnovu soba i kupaonica koje nisu renovirane od kada je Dom otvoren. Namještaj u pojedinim sobama star je 30-ak godina, a tu je i krovište koje nije ušlo u energetsku obnovu, tako da nam izazova ne manjka – rekla je.

V.d. ravnateljici nije poznato kada će se raspisati natječaj za novog ravnatelja ili ravnateljicu, ali, kaže, to uopće nije njena briga i o tome ne razmišlja. O natječaju će odlučiti Upravno vijeće u dogovoru sa Županijom kao osnivačem, a o samoj prijavi na isti, Šola još ne razmišlja.

– O tome ću razmišljati kada se raspiše natječaj. Sada sam fokusirana samo na osiguravanje normalnog funkcioniranja doma, a što će biti u budućnosti, vidjet ćemo – kaže.

Poslovnim izazovima se veseli i to neovisno o problemima koja su zadesila Dom za starije.

– Naravno, inače ne bih ni prihvatila posao v.d. ravnateljice s ovolikim nagomilanim problemima. Ja sam po prirodi optimist i spremna sam se boriti za ovaj dom. Uz to, rođena sam, odrasla i školovala se u Bjelovaru, studirala u Rijeci, i stalo mi je do mog grada – navodi Šola.

U medijima su se ubrzo nakon vijesti o novoj v.d. ravnateljici pojavili napisi o njezinoj povezanosti sa županom Markom Marušićem. Šola s javnosti želi podijeliti pravu istinu.

– Županu Marku Marušiću nisam kuma, ali sam povezana s njegovom obitelji. S njegovim roditeljima me veže dugogodišnje prijateljstvo i to s ponosom ističem, ali to s mojim imenovanjem nema nikakve veze. Za v.d. ravnateljicu doma nisam imenovana zbog tog prijateljstva, već zbog toga što sam bila dugogodišnja zamjenica prethodnim ravnateljicama i što dobro poznajem situaciju u domu. To je istina koju javnost treba znati – poručuje

U javnosti su se pojavile i informacije da dom naplaćuje dodatne usluge u domu, kao nova čelna osoba, Šola objašnjava o čemu se zapravo radi.

– Najprije treba znati da u domu postoje različite kategorije usluga i različite kategorije korisnika. Također treba znati da dodatne usluge nisu nikakva novost. One su već godinama u primjeni, ali su isključivo za korisnike koji su smješteni u stambeni dio doma i ne plaćaju zdravstvenu skrb, već se o njima mora brinuti obitelj. Dom je prema tom dijelu korisnika dužan postupati samo u hitnim slučajevima, a ostalo obavljaju sami. Takvim korisnicima, ukoliko oni to žele, dom može pružati dodatne usluge koje se onda prema cjeniku i dodatno naplaćuju. Uz to treba reći da dom ranijih godina nije naplaćivao te dodatne usluge, ali je sada zbog loše situacije primoran to naplaćivati. Sve to nema nikakve veze sa promjenom cjenika koji je Upravno vijeće usvojilo u rujnu prošle godine. Tada su za 15 posto povećane samo cijene smještaja, ali ne i cijene dodatnih usluga koje su ostale iste. Dakle istina je da danas zbog loše financijske situacije dom naplaćuje dodatne usluge. Prema cjeniku mogao ih je naplaćivati i ranije, ali nije. No, sada smo na to primorani – zaključuje.

Pred Marijom Šolom brojni su izazovi, no u situaciji u kojoj se dom nalazi, najvažnije je za korisnike da je izazove spremna objeručke prihvatiti.

Marija Šola

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!