Neke srednje škole u BBŽ sigurne su da ih učenici žele, a neke se boje i drugog kruga

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na vrata sve jače i glasnije kuca upis u srednje škole, a to znači samo jedno – pred osmašima je velika odluka koja potpuno ili djelomično može odgovoriti na pitanje “što želim raditi u budućnosti?”. Gradovi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nude brojne mogućnosti pri upisu u srednju školu, no najveću ponudu ima jasno grad Bjelovar. U nastavku teksta dotaknuli smo se samo nekih srednjih škola te provjerili koje od njih imaju problema s upisima i kome ostane praznih mjesta, a tko je ipak vrlo tražen iz godine u godinu. Primjerice, vrlo tražena škola uvijek je Gimnazija čiji se smjer nudi u svim županijskim gradovima – Bjelovaru, Čazmi, Grubišnom Polju, Daruvaru te Garešnici. Ravnateljica bjelovarske gimnazije Tanja Mamić i ove godine očekuje veliki interes, posebno za novi odjel sportske gimnazije.

– Očekujemo veliki interes, naročito za naš novi obrazovni program Opće gimnazije odjel za sportaše. Da je interes velik, dokazuju svakodnevni pozivi roditelja i učenika, a imamo već ostvarene kontakte i s klubovima različitih sportova. Imamo čak interes učenika koji nisu s područja Bjelovara pa bi zbog gimnazije došli trenirati u neki bjelovarski klub. Imamo dugo sportsku tradiciju, stoga vjerujem i očekujem da će posebno novi smjer biti popunjen – kaže Mamić.

Iako je čazmanska gimnazija prošle godine imala manju uspješnost kod upisa, ove godine su zbog opasnosti da se ukinu proveli anketu koja je pokazala da sada neće biti problema, kaže ravnateljica Irena Ivanović.

– Tijekom „borbe“ za gimnaziju anketirali smo učenike osnovne škole koja nam je primarna za upis. Prema povratnim informacijama, razred će biti popunjen. Isto tako, imamo dobre povratne informacije i za ostale programe koje opisujemo odnosno za pet strukovnih programa – navodi Ivanović.

Strukovni programi koji se još nude u Srednjoj školi Čazma su automehatroničar, strojobravar, vodoinstalater, vozač motornog vozila i Tehničar cestovnog prometa.

– Nakon što je Ministarstvo gospodarstva pokrenulo akciju za promociju strukovnih zanimanja, situacija se popravila, kako na razini cijele države tako i kod nas. Osim toga, mi smo program automehaničara prije tri godine zamijenili programom automehatroničara koji je puno suvremeniji i bolje odgovara zahtjevima tržišta rada. Odjeli su nam sada doista popunjeni i nemamo problema – dodaje Ivanović.

Problema vjeruju da neće imati ni u Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar koja upisuje tri razreda ekonomista i jedan razred upravnih referenata. Osim Bjelovara, svoju Ekonomsku i turističku školu ima Daruvar.

– Što se upisa tiče, svih dosadašnjih godina nismo imali nikakvih poteškoća, odaziv i za smjer ekonomista i upravnog referenta je bio dosta velik tako da je dobar dio djece ostao i ispod crte. Toplo se nadamo da će djeca i ove godine iskazati interes i upisati se u našu školu – kaže Vladimir Štefanec, ravnatelj Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar.

Komerijalna i trgovačka škola Bjelovar sa četverogodišnjim zanimanjem komercijalista nema poteškoća, ali s prodavačima koji su trogodišnji smjer ipak ima, plus pojavio se novi problem, kaže ravnateljica Nataša Vibiral.

– Ove godine Ministarstvo obrazovanja ukinulo nam je jedan razred prodavača tako da imamo samo tri razreda na upisu, nadamo se da će se popuniti. Prodavač i komercijalist su inače među deset najtraženijih zanimanja, međutim, naravno, prvo se popunjavaju neka atraktivnija, iako teže zapošljiva, zanimanja. Ne znamo kako će nam biti ove godine jer svake godine je, s obzirom na demografsku situaciju, sve teže. Razlika po broju učenika koji završavaju osmi razred s brojem upisa je sve veća – kaže Vibiral.

Među atraktivnijim školama koje brzo popune svoja mjesta su Tehničke škole pa tako probleme oko upisa ne očekuje ravnatelj bjelovarske Tehničke škole Dario Malogorski. Osim Bjelovara, Tehničku školu ima i Daruvar.

– Kao i prošle godine, očekujemo da ćemo već u prvom roku popuniti sva mjesta. Ove godine smo čak i povećali kvote za upis kod tehničara za računalstvo i kod građevinskih tehničara. Ne očekujemo nikakve probleme. Kada malo gledamo županijske brojke, imamo 1037 u osmim razredima trenutačno, a 1459 mjesta je u srednjim školama. Kada se podsjetimo prošlih godina, jedno 70 do 80 učenika dođu iz drugih županija, ali i naši učenici odu u druge županije tako da će sigurno neke škole ostati nepopunjene. Ne očekujem da bi to mogli biti mi – kaže Malogorski.

U prvom roku ne popunjava se Obrtnička škola Bjelovar, a sada je posebno velika zabrinutost jer ove školske godine nije bilo stipendiranja deficitarnih zanimanja, navodi ravnatelj Branko Cvetković.

– Svake godine smo kod trogodišnjih zanimanja morali imati dva upisna kruga jer u prvom upisnom krugu nikada ne uspijemo popuniti sva mjesta. Ove godine nema stipendiranja deficitarnih zanimanja što će biti dodatan problem tako da ne znam što očekivati od upisa ove školske godine, sve ćemo zapravo tek vidjeti – rekao je Cvetković.

Spomenimo još da učenici u BBŽ na raspolaganju imaju Medicinsku školu Bjelovar, Turističko ugostiteljsku i prehrambenu školu Bjelovar, Srednju školu Bartola Kašića Grubišno Polje koja nudi spomenutu gimnaziju te strukovni program elektrotehnike, obrtnički program strojarstva, poljoprivredu i ugostiteljstvo. Srednja škola „August Šenoa“ Garešnica osim gimnazije nudi program grafičkog tehničara, turističko-hotelijerski komercijalist, kuhar, konobar, frizer, prodavač, instalater grijanja i klimatizacije te stolar.

Ne smijemo zaboraviti niti na Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog  Bjelovar te Glazbenu školu Brune Bjelinskog Daruvar.

Učenike i učenice diljem županije očekuju izazovna vremena, a što sve planiraju te kako im je bilo u osnovnoj školi, otkrile su nam dvije učenice.

– Nakon osnovne škole upisat ću Tehničku školu, smjer građevinski tehničar. To zanimanje zapelo mi je za oko kada se u našoj školi provodilo istraživanje odnosno kada su nas upoznavali sa srednjim školama. Čini mi se da bi to mogla raditi kasnije u životu. Iz osnovne škole najviše će mi nedostajati prijatelji, razred i neki nastavnici. No, veselim se novim prijateljima i izazovima u srednjoj školi. Znam da ću morati dati sve od sebe jer ipak je to nešto novo s čime se moram susresti. I strahujem i ne strahujem od novim obveza jer to je nešto što moram proći. Najviše se bojim da neću stići naučiti sve odjednom, ali ako ću raditi sve na vrijeme, straha nema – kaže Tara iz I. OŠ Bjelovar.

Tara ima i mudar savjet za sve svoje vršnjake.

– Moj savjet je da poprave sve ocjene sada kada još stignu jer to je odluka koja će ih pratiti cijeli život. Ne smije im biti žao što zbog lijenosti ili sličnog nisu upisali željenu školu. Sada se potrudite da vam kasnije ne bi bilo žao – poručuje Tara.

Melani iz I. OŠ Bjelovar je s druge strane neodlučna jer škole koju bi htjela upisati nema u Bjelovar, čak ni u županiji.

– Htjela bih upisati Umjetničku školu, ali je nema u Bjelovar. Stoga ću probati upisati ekonomsku, upravno pravnu ili medicinsku školu. Nedostajat će mi moji prijatelji, a novim se prijateljima baš i ne veselim. Nisam s nikim ni razgovarala da upišemo istu školu već samo o tome tko će što upisati. Nemam straha od srednje škole i od novih obveza, imam dovoljan broj bodova i vjerujem da ja to mogu – smatra Melani.

Vrijeme će pokazati kuda će budućnost odvesti Melani i Taru, ali i koliko će sreće imati pojedine srednje škole. U svakom slučaju, i učenicima i školama želimo da se dobro sprijatelje i da nakon upisa sretno krenu u nove školske pobjede.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!