Na Bilogori uginuli milijuni pčela, inspekcije češljaju teren!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ni dva mjeseca nakon pomora pčela u Međimurju, sličan scenarij se dogodio na bilogorskom području. Deset pčelara s područja Velikog Trojstva, Maglenče, Grginca, Tomaša i Male Ciglene je još prošlog tjedna primijetilo uginule pčele nakon čega su odmah reagirali i alarmirali veterinarsku i poljoprivrednu inspekciju, državni inspektorat Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski pčelarski savez. Analize još traju, ali pčelari su sigurni da su glavni krivac pesticidi, odnosno njihovo neprimjereno korištenje.

-Locirali smo pčelinjake i probali utvrditi na kojoj je parceli došlo do trovanja. Uzeti su uzorci s biljaka, uzorci meda i uzorci pčela, živih pčela i uginulih pčela. Ustanovit će se s kojim pesticidom je rađeno i na kojoj parceli i nadamo se da će odgovorna osoba biti adekvatno kažnjena – kaže pašna povjerenica Pčelarske udruge Bilogora-Bjelovar Vera Marušić.

Pašna povjerenica Vera Marušić

Pčelari sumnjaju da je tretirano u doba kada su pčele aktivne jer simptomi pokazuju da je do trovanja došlo izravnim kontaktom pčela s pesticidima kao da su pčele izravno ‘pošpricane’. Do pomora je došlo u najgore moguće vrijeme kada su se nakon tri sušne godine napokon radovali dobroj bagremovoj paši.

-Konačno smo mi pčelari dočekali dobru medonosnu godinu, cvatnja bagremove paše je završila i pčele su masovno krenule u obnavljanje legla. Išle su po pelud i po vodu i najvjerojatnije se radi o trovanju peludom – tumači predsjednik Pčelarske udruge Bilogora-Bjelovar Goran Pranjić.

Predsjednik Pčelarske udruge Bilogora-Bjelovar Goran Pranjić

Kako pčele nakon kontakta se kobnim pesticidima ugibaju danima što je, kažu nam pčelari, prizor koji nikome ne bi poželjeli gledati, gubici se još zbrajaju, ali zna se da nisu mali.

-Pčele još uvijek ugibaju, ugibaju i tjedan dana nakon dodira. Ostali smo bez glavnih pčela, pčela letačica koje donose med i one su uginule sve. Kod nekih pčelara je šteta totalna, neki su ostali bez zajednica. Naša procjena je da je stradalo više od 500 zajednica, a u svakoj zajednici je od 20 tisuća do 80 tisuća pčela – napominje Marušić.

Prema za sada poznatim informacijama uginulo je deset milijuna pčela, a ta će brojka biti veća. Pčelari tek moraju vidjeti što će biti s medom. Kako su uginule letačice opasnosti ne bi trebalo biti, ali ipak čekaju rezultate analize meda kako bi bili potpuno sigurni mogu li ga prodavati ili će ga baciti. Potvrdi li se njihova sumnja da je riječ o nepropisnom ili čak nezakonitom korištenju pesticida nadaju se obeštećenju, ali i kažnjavanju odgovornih, a u spekulacije radi li se o u Hrvatskoj zabranjenim pesticidima kao što je bio slučaj u Međimurju ne žele ulaziti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!