Umiljato muzejsko janje dvije majke sisa ili kako raditi na dvije adrese

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Za danas je sazvana izvanredna sjednica daruvarskog Gradskog vijeća na kojoj će vijećnici odlučivati o izmjenama prostornog plana i prijenosu prava upravljanja dvorcem grofa Jankovića na Zavičajni muzej Daruvar koji službeno počinje funkcionirati 1. srpnja 2022. Riječ je o ustanovi koja je, prema podacima iz sudskog registra, osnovana u siječnju 2021. godine i zahvaljujući kojoj bi trebala biti ostvarena dugogodišnja težnja aktualne HDZ-ove, ali i bivše SDP-ove vlasti – da Daruvar konačno dobije svoj muzej.

U odluci koju bi danas trebali ‘amenovati’ gradski vijećnici stoji kako Grad pravo upravljanja nad dvorcem, tim zaštićenim kulturnim dobrom, na Zavičajni muzej prenosi bez ikakve naknade, a isto vrijedi i za svu imovinu Grada koja se nalazi u dvorcu. Zavičajni muzej je kao upravitelj dužan preuzeti sva prava, obveze i odgovornosti koje je imao Grad pa će tako, primjerice, ubuduće moći iznajmljivati prostor dvorca i slično.

Kako doznajemo, čitavom pričom oko novog daruvarskog muzeja do sada je rukovodio Bjelovarčanin Goran Jakovljević, arheolog i muzejski savjetnik zaposlen u Gradskom muzeju Bjelovar. Iako je još u veljači ove godine tvrdio suprotno, čini se kako je posljednjih desetak mjeseci Jakovljević sjedio na dva stolca. Naime, uz to što je primao plaću u bjelovarskom muzeju, bio je angažiran i na uspostavljanju daruvarskog, s obzirom da je u srpnju prošle godine imenovan privremenim ravnateljem Zavičajnog muzeja Daruvaru. U sudskom registru stoji kako je time ovlašten da spomenutu ustanovu zastupa samostalno i pojedinačno, što mu je omogućeno Odlukom osnivača, Grada Daruvara.

Iako je već tada bio privremeni direktor, Jakovljević je u veljači ove godine za naš portal rekao kako u Daruvaru oko muzeja ‘samo pomaže’ te kako su za neugodnosti koje je imao nakon što su njegovi kolege u Bjelovaru saznali za daruvarski angažman krivi – novinari.

-Zavičajni muzej u Daruvaru još ne postoji. Dakle, ja ne mogu biti ravnatelj muzeja koji nije ni formiran. Ovdje se radilo o pogreškama novinara koji su me u svojim medijima krivo predstavili. Ja sam samo pomagao ljudima u Daruvaru da organiziraju izložbu to jest zbog mojih dobrih odnosa s obitelji Fiscer sam uspostavljao kontakte. Ja sam zaposlenik Gradskog muzeja Bjelovar i to je sve – rekao nam je u veljači Jakovljević kojega demantira sudski registar.

Je li svoju pomoć Daruvarčanima naplatio, pitali smo u tamošnjoj Gradskoj upravi, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Kako doznajemo, Goran Jakovljević je i dalje zaposlenik Gradskog muzeja Bjelovar, no samo do kraja lipnja za kada je najavio odlazak u mirovinu. Hoće li ‘u mirovanje’ staviti i drugo, daruvarsko radno mjesto ili će se javiti na natječaj za stalnog ravnatelja, koji najavljuju iz Grada Daruvara, znat ćemo vrlo brzo. No, zanimljivo je da daruvarski muzej s radom počinje baš dan nakon što bi Jakovljević trebao odraditi posljednji dan u bjelovarskom Muzeju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!