Saboru poslali prijedlog kojim žele pomoći zaposlenim studentima i njihovim roditeljima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

“Stop penaliziranju studenata koji rade i njihovih roditelja” – jasna je poruka HSLS-a poslana jučer u saborsku proceduru. Naime, HSLS predlaže povećanje neoporezivog primitka studenata s 15 tisuća kuna na 25 tisuća kako bi se ublažile posljedice inflacije i pada standarda studenata i njihovih roditelja te potaknula sezonsko zapošljavanje, poručili su.

Inicijativa je to proizašla od Mladih liberala Zagreba (HSLS) te HSLS-a općenito. Za komentar smo kontaktirali Lea Valentića (HSLS) iz Štefanja koji nam se javio nakon upućenog prijedloga u Hrvatski sabor.

– Radi se o prijedlogu povećanja prvog i drugog praga praktično zarade studenata, pragu od 15 tisuća kuna i 63 tisuće kuna. Nakon što student ili studentica zaradi 15 tisuća kuna on/ona se ukida s porezne olakšice roditelja. Smatramo da je to rađeno prema staroj satnici odnosno s 2019. na 2020. godinu kada je satnica bila 20 kuna, a sada je 30 kuna. To bi trebalo uskladiti i malo modernizirati – kaže Valentić.

Najveći je problem neusklađenost iznosa, dodaje.

– Primjerice, student danas na sezoni sigurno može u dva mjeseca zaraditi 15 tisuća kuna. Čini se prejednostavno da se nakon samo dva mjeseca studenti mogu maknuti s porezne olakšice. Predložili smo iznos od 25 tisuća kuna, a mislimo da bi prijedlog trebao proći brzo i efikasno. Inicijativa je komunicirana s ministrom financija Zdravkom Marićem i to će biti jedna od tema na sljedećem koalicijskom sastanku. Ne bi trebalo biti nekih odgoda ili problema – zaključuje. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!