Smirite živce i dovedite se u mirniju zonu uz pomoć jednostavnih vježbi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Piše: Martina Hautman Matijaš

 

Liječnici upozoravaju kako je stres kod ljudi u porastu.  Ubrzaniji stil življenja, problemi u odnosima s partnerom, financijske brige, premalo vremena za druženje i opuštanje s prijateljima, sve su to uzroci lošeg psiho-fizičkog stanja. Redovito kretanje i briga o sebi, imperativ su koji ne bismo trebali preskakati.

Danas vas upoznajem s četiri položaja koja pomažu umiriti živčani sustav, usporiti disanje i dovesti tijelo i misli u mirniju zonu.

 

1.Balasana

Raširite koljena i opružite torzo prema podu. Ruke mogu biti pokraj tijela ili ispred njega. Čelo je oslonjeno na pod. Udahnite na nos i izdahnite na usta. Ponovite nekoliko puta a zatim zadržite položaj i produljite dah.  Ostanite ovdje koliko vam je potrebno. Pokušajte misli usmjeriti samo na dah.

Balasana pomaže otpustiti tenzije iz leđa, vrata i s ramena.

2.Mali most

Lezite na leđa. Savijte koljena te čvrsto oslonite stopala u pod. Udahom odignite torzo od poda. Isprepletite ruke ispod leđa, ramena podvucite ispod sebe. Snažno oslonite podlaktice i šake u pod. Ukoliko je ovo teško, rukama se možete podbočiti u donjim leđima. Udahom šaljite prsni koš prema stropu. Naglasak je na prsnom košu, a ne na guranju stražnjice prema gore. Odmaknite bradu od prsnog koša.

Prodišite u položaju desetak udaha.

3.Pretklon

Iz stojećeg položaja, izdahom odite u pretklon. Savijte koljena. Torzo oslonite na bedra. Ruke opružite u pod ili uhvatite suprotni lakat. Opustite vrat i ramena. Ukoliko vam paše, možete se ljuljuškati lijevo- desno ili naprijed-natrag. Možete lagano rastvoriti čeljust. Osjetite težinu lubanje. Možete lagano rastvoriti i čeljust kako bi se crte lica dodatno opustile. Zadržite koliko vam je ugodno.

  1. Noge podignute uza zid

Lezite na leđa u neposrednoj blizini zida. Odignite noge na zid, a ruke položite pokraj tijela. Dlanovi su okrenuti prema stropu. Dišite polako i malo dublje od prirodnog daha. Možete zatvoriti i oči. Zadržite barem desetak udaha, a slobodno ostanite ovako i do pet minuta.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!