Provjerili smo gdje je ‘zapela’ inicijativa da se Stara Ploščica odcijepi od Ivanske i pripoji drugoj općini

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BEREK/IVANSKA – Vremeplov u koji smo ovih dana odlučili ući zaputio se u 2017. godinu kada se događala prava mala “dramska serija” na relaciji općina Berek i Ivanska. Prije nego što se vratimo u sadašnjost, podsjetimo u kratkim crtama zašto su dvije općine prije pet godina bile tema o kojoj se naveliko pričalo.

Mještani Stare Ploščice smještene u općini Ivanska željeli su da njihovo naselje pripadne susjednoj općini Berek. Zašto? Smatrali su da tadašnji načelnik Ivanske Josip Bartolčić sa svojim Nezavisnim seljacima Hrvatske i partnerskim HSLS-om “šikanira” njihovo naselje, a njihova ljutnja i ogorčenost čak su doveli do svojevrsnog referenduma. U tome su bili i uspješni jer 85 posto mještana potpisalo je za odcjepljenje Stare Ploščice od Ivanske. Predmet se našao i na jednoj od Županijskih skupština, no BBŽ, naravno, nije mogla dati zadnju riječ o nastaloj zavrzlami.

– U pitanju je novac. Većina ovdašnjih ljudi je zaposlena ili ima vlastite OPG-ove. Izračunali smo kako svake godine od poreza u općinski proračun uplatimo između 300 i 500 tisuća kuna. A gdje su još komunalne naknade i druga davanja. S druge strane, Općina je u naše selo u čitave četiri posljednje godine uložila 120 tisuća kuna, čime se načelnik i pohvalio na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća – pričao je tada jedan od glavnih inicijatora odcjepljenja Siniša Dreta.

Kontaktirali smo Dretu ovih dana, no usrećili se nismo jer tada jedan od najzagriženijih inicijatora nije htio komentirati kako je naselju u Ivanskoj danas, pet godina nakon plana koji se nije proveo u djelo. Samo nam je kratko poručio da u Staroj Ploščici više ne postoji mjesni odbor, a kamoli što drugo. Pomislili bi, dobro, situacija se očito smirila nakon nove čelne osobe tj. Željka Mavrina kojeg nismo uspjeli dobiti na telefon.

Spomenimo i podatak da je bivši načelnik Bartolčić opovrgnuo sve optužbe mještana Stare Ploščice na račun općinske vlasti rekavši da nije točno da se u to selo ne ulaže.

Pitanje je bi li mještani samo tako odustali od svoje inicijative da su zbilja dobili odgovor s vrha odnosno od Vlade RH čija riječ kod takvih ideja mora biti zadnja. Prema riječima načelnika Bereka Mate Tonkovića, odgovor ni dan danas nije stigao na adrese općina.

– U Ministarstvu uprave ostao je taj zahtjev. Koliko znamo, provjera potpisa je postojala, ali konkretan odgovor nije došao. Veći dio mještana vjerujem da se još uvijek drži te inicijative, ali sigurno ne u onom postotku kako je bilo prije pet godina. Svi smo se nekako ohladili sada oko toga, bio sam ja i u Ministarstvu uprave, ali nitko ništa – rekao je Tonković.

Željezo se kuje dok je vruće pa neće biti čudno ako od ove, već pomalo zaboravljene inicijative, na kraju ipak ne bude ništa. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!