Lena ima oko za kadar. Mlada Daruvarčanka treća u državi u natjecanju iz fotografije!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Na nedavnom natjecanju iz tehničke kulture u Primoštenu u kategoriji Fotografija “Moj pogled na kamene kuće“, 14-godišnja daruvarčanka osvojila je veliko treće mjesto u cijeloj državi. Ona je Lena Brletić, učenica Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar. No, nije Lena bila jedina predstavnica daruvarske škole.

Naime, Gregor Trbojević iz 8.c razreda natjecao se u kategoriji Robotsko spašavanje žrtve, Hana Kos iz 6.d razreda u Automatici i Lena Brletić iz 8.d razreda u Fotografiji. Gregora je za natjecanje pripremao mentor Davor Horvatin, a Hanu i Lenu mentorica Alenka Njegovac. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ukupno je bilo 135 učenika na školskim natjecanjima, na županijskom natjecanju 64 dok su na državnom natjecanju bila 242 učenika.

– Ove godine to je bilo 64. natjecanje mladih tehničara. Postoje dva područja u natjecanju, H i P. H područje ima maketarstvo i modelarstvo gdje se natječu učenici petih razreda, graditeljstvo učenici šestih razreda, strojarske konstrukcije i obrada materijala učenici sedmih razreda, elektrotehnika i elektronika učenici osmih razreda, a u robotici se natječu učenici od petog do osmog razreda. S druge strane, u P području sudjeluju i klubovi tehničara u natjecanju, a to je natjecanje iz fotografije, robotsko spašavanje žrtve, automatika, modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, radiokomunikacije – objašnjava Njegovac.

U kategoriji Fotografija Lena je imala veliku konkurenciju jer natjecala se protiv 24 učenika.

– Lena je osvojila odlično treće mjesto. Prije nekoliko godina počela je dolaziti u Foto Film klub Daruvar, pronalazila je uvijek zanimljive kadrove, prirodu, zna napraviti vrlo dobar odabir fotografija. Jako sam ponosna na Lenu – dodaje mentorica.

Osim što se Lena u fotografiju zaljubila kroz Foto klub, ljubav je postala još jača zahvaljujući Leninoj teti koja joj je kupila fotoaparat.

– Lakše mi je fotografirati mobitelom, ali fotoaparatom ispadnu ljepše fotografije. Ne sjećam se točno svoje prve fotografije, no kada sam krenula fotografirati fotoaparatom, to je uglavnom bila priroda, neko cvijeće ili životinje – kaže Lena.

Posebno je Leni lijepo fotografirati u šumi koja se nalazi u okrugu kuće njezine bake.

– Tamo su sve fotografije uvijek lijepe – rekla je.

Na natjecanju u Primoštenu natjecatelji su ipak imali zadanu temu za fotografiranje.

– Dobili smo temu “Različitost starog i novog”, a kako u Šibeniku ima puno starih kamenih kuća, svi smo imali slične fotografije – kaže Lena.

Možda slične, ali opet različite koje su Lenu dovele do trećeg mjesta. Lena ipak o fotografiji ne razmišlja kao o profesionalnom poslu već samo hobiju.

– Planiram fotografirati i u budućnosti, ali samo kao hobi, pogotovo ako negdje putujem jer putovati obožavam – zaključuje.

 

Foto: Antun Petrlić

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!