A. Malek: ‘Izlet’ je ‘obiteljska’ slikovnica, a sav prihod od prodaje namijenjen je školi u Novoj Rači

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

NOVA RAČA – Vrlo posebna slikovnica nastala posebnim timskim radom – slikovnica “Izlet” izdana je u nakladništvu OŠ Ivana Viteza Trnskog Nova Rača, a potpisuje je glavna urednica, ujedno učiteljica i lutkarsko-dramska pedagoginja Anita Malek. Sam sadržaj slikovnice počeo je nastajati 2019. godine dok je tekst nastao kroz predstavu koju je Malek radila s djecom u školi. Zato urednica s ponosom ističe da su autorice na slikovnici i članice školske lutkarske družine. Izlete svi vole što je bila zvijezda vodilja prema temi.

– Krenuli smo upravo od toga da izlete svi vole, ali i pitanja što se može dogoditi na izletu, što je ugodno, neka možda ružna iskustva. Tako je kroz oluju ideja i ideje za samu predstavu, počeo nastajati sadržaj – rekla je Malek.

Nakon toga, s predstavom se nastupilo na Lidranu, a predstava je prošla na Županijsku razinu. Nažalost tada je zbog covida sve stalo, a priča je ostala nedovršena.

– Daljnje edukacije, budući da sam išla na kamišibaj edukaciju, ponukale su me da napravim kamišibaj priču. Pomislila sam zašto to ne bi bio izlet. Tako sam potražila ilustratora, gospodina Sandra Totha koji je napravio prekrasne ilustracije za kamišibaj priču. Također, s tom sam pričom sudjelovala na online reviji kamišibaj priča – dodaje.

Reakcije su bile sjajne, a puno pozornosti je privukla ilustracija Sandre Totha koja je, kako i Anita Malek kaže, bila impresivna!

– U slikovnici “Izlet” glavni likovi su tri djevojčice Ana, Mare i Lucija koje žele same krenuti na izlet. Što se sve dalje odvijalo, ne bih otkrivala – kaže.

Slikovnica je potpuna uz veliku suradnju na koju je Malek iznimno ponosna.

– Slikovnicu nazivam obiteljskom. Kada sam izložila ideju prvo sam otišla našoj knjižničarki Ines Vidović koja je ideju oduševljeno prihvatila. Zatim smo zajedno otišle do našeg ravnatelja Daria Jaušića koji je također bio zainteresiran. Sve je to nekako ostalo obiteljski, jedino je grafički urednik Krešimir Ivanček, a tisak je Alfa nakladnička kuća – kaže.

Ne samo da je posebnost ove slikovnice obiteljska suradnja već se sav prihod od prodaje slikovnice bude uložio u školu. Iako se slikovnica uglavnom prodaje u školi, prilika za kupnju bit će i izvan škole.

– Prvo naše sljedeće pojavljivanje bit će u sklopu Bjelovarskog kulturnog ljeta i to na samom početku, 24. lipnja u Boho parku. Organizirat ćemo u suradnji s Narodnom knjižnicom Petar Preradović jednu malu promociju slikovnice, no ona će ovaj put biti namijenjena djeci. Imat ćemo i radionicu i kamišibaj priču, a roditelji će moći za svoje dijete kupiti slikovnicu. Cijena slikovnice je 50 kuna, a sva sredstva donirat ćemo našoj školskoj knjižnici – zaključuje Malek.

Već spomenuti Sandro Toth, Aniti Malek napravio je ilustraciju za kamišibaj priču, a na kraju je postao i ilustrator slikovnice “Izlet”. Vodilja u tom projektu, kaže, bila mu je upravo Anita.

– S Anitom je super surađivati, lako se dogovoriti sve što treba tako da nije bilo nikakvih problema. Ideja je bila da ilustracije budu pojednostavljene i čitljive, izražajne boje na likovima te tamnije boje pozadine kako bi ljudi mogli prije svega ilustraciju mogli vidjeti preko ekrana, a sada i na slikovnici – rekao je Toth.

Na sve tri junakinje prevladavaju jako tople boje, dodaje.

– Koristio sam se crvenom, narančastom i žutom bojom. Također su oblici jako jednostavni, imaju jako velike, okruglaste i ovalne glave tako da su jako nježne i nekako simpatične – kaže.

Vrlo su simpatične i učenice koje su sudjelovale u izradi slikovnice. Riječ je o Lauri Benko, učenici osmog razreda Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar te članici dramsko-lutkarske skupine Ivana Viteza Trnskog jer je nekada pohađala tu školu i Katarini Mužek, učenici Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar koja je u međuvremenu postala srednjoškolka.

– Smišljale smo priču i bile jedne od suradnica u ideji. Također smo sudjelovale u savjetovanju. Slikovnica nam se jako sviđa, posebno kraj kada se djevojčice kući vrate žive i zdrave. Jedinstvene, a opet jednostavne su i ilustracije, ali i poruka koja se šalje – želimo biti veliki, a zapravo smo još uvijek mali – kažu.

Stoga vas sve pozivamo da pričekate da slikovnice dođu u Boho park ili ih jednostavno potražite putem škole, i ne zaboravite, kupnjom slikovnice puno ćete pomoći školskoj knjižnici kojoj ide sav novac od prodaje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!