Od najavljivane hladnjače za sada neće biti ništa. Evo gdje je zapelo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko-bilogorska županija još će neko vrijeme morati pričekati na izgradnju novog logističko-distributivnog centra koji je prije dvije godine najavio još bivši župan Damir Bajs.

Nova županijska vlast prihvatila je tu mogućnost, no nakon pomne analize i razgovora s proizvođačima na terenu, zaključeno je kako će se centar, odnosno hladnjača, kako većina zove taj projekt, definitivno graditi, ali ne sada. Naime, prema kriterijima koje je za takve projekte nedavno odredilo Ministarstvo poljoprivrede, još nisu stečeni svi uvjeti za početak izgradnje. Prema trenutnim uvjetima, prijavitelj mora biti proizvođačka organizacija i jedinica lokalne odnosno regionalne samouprave. Moraju se prijaviti zajedno, tako što će osnovati trgovačko društvo koje će biti nositelj prijave, a ono bi kasnije upravljalo hladnjačom odnosno centrom. Pritom bi Europska unija sufinancirala izgradnju u omjeru od 70 posto, dok bi 30 posto troškova snosio sam prijavitelj investicije.

-Osim toga, predviđen minimalan kapacitet hladnjače je 3 tisuće tona, a maksimalan 12 tisuća tona. Hladnjača najmanjeg kapaciteta stajala bi 70 do 80 milijuna kuna. To je ogroman novac i prijavitelje bi ta investicija stajala između 20 i 25 milijuna kuna, a mi si to, na žalost, trenutno ne možemo priuštiti – tumači županijski pročelnik za poljoprivredu Zlatko Pavičić.

Dodaje kako županijski proračun smije biti zadužen 20 posto, a trenutno je na više od 40 posto. Da bi krenula u projekt izgradnje hladnjače, Županija mora dokazati da može financirati projekt, vlastitim sredstvima ili kreditom, što je u ovom trenutku nemoguće.

-Drugi parametar koji je jako važan u čitavoj priči jest osnivanje proizvođačke organizacije. Za to se trenutno javilo osam proizvođača, no nisu stekli uvjete da se na taj način i organiziraju. Svi koji uđu u organizaciju, 80 posto svojih proizvoda trebali bi plasirati preko same organizacije, dok naši proizvođači trenutno samostalno jako dobro funkcioniraju i uspijevaju i sami plasirati svoje proizvode – kaže Pavičić.

Treći važan parametar, nastavlja, jest već spomenuti minimalni kapacitet hladnjače od 3 tisuće tona.

-Samo dokumentacija za takvu hladnjaču stajala bi nas 2,5 milijuna kuna. Nedavno smo, u sklopu analize ovoga projekta, obišli sličan logističko-distributivni centar u Rakitovcu, istog kapaciteta. Izgradnja tog centra 2018. godine stajala je 27 milijuna kuna. S obzirom na rast cijena materijala i građevinskih radova, danas bi to daleko skuplje. S tim da su oni tada dobili 90 posto sredstava iz EU, dok se danas predviđa tek 70 – kaže pročelnik, dodajući kako valja u obzir uzeti i činjenicu da bi i hladnjača najmanjeg kapaciteta koji predviđa aktualan natječaj Ministarstva poljoprivrede za Bjelovarsko-bilogorsko županiju bila – prevelika.

-Realno, nama nije potrebna hladnjača od 3 tisuće tona. Analiza je pokazala kako bi potrebe naših proizvođača zadovoljila hladnjača kapaciteta između 600 i 800 tona. Takvu ćemo i napraviti. Doduše ne sada, ali to je projekt od kojeg nećemo odustati i realizirat ćemo ga čim se za to steknu uvjeti – kaže Pavičić

Koliko je ozbiljno stanje u županijskom Upravnom odjelu za poljoprivredu, kaže naš sugovornik, najbolje ilustrira činjenica da prilikom preuzimanja resora nije našao ni jedan gotov, ili projekt u pripremi, dok je u cijeloj Županiji zatečen samo – jedan.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!