Socijaldemokratima otkazana vijećnica za tribinu o poljoprivredi, ‘trebali ste navesti temu i vrstu aktivnosti’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sutra je u Garešnici, u organizaciji Udruge Socijaldemokrati, trebao biti održan okrugli stol ‘Izazovi hrvatske poljoprivrede 2023. – 2030.’ na koji su pozvani članovi i simpatizeri udruge iz cijele Hrvatske te lokalni čelnici svih političkih opcija iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Na skupu su trebali govoriti Jadranka Berić iz Savjetodavne službe, član Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić te konzultant i OPG-ovac Robert Hadžić, predviđena je i rasprava, a okupljanje je trebalo biti održano u garešničkoj Gradskoj vijećnici. Dozvolu za korištenje vijećnice za aktivnosti udruge Grad je Socijaldemokratima izdao 9. lipnja, no nedugo nakon što su pozivnice za okrugli stol stigle na adrese svih planiranih sudionika, u Gradu su se predomislili te Socijaldemokratima poslali obavijest da vijećnicu ipak – ne mogu koristiti. U obrazloženju te odluke, koju su nam, zajedno priopćenjem za medije, poslali Socijaldemokrati, stoji kako se dozvola korištenja vijećnice povlači jer u ranijoj zamolbi nije navedena ‘tema i planirana vrsta aktivnosti’.

Socijaldemokrati to drže nedopustivim.

-U zamolbi za korištenjem vijećnice naveli smo da je naša udruga ‘progresivna platforma koja uključuje i okuplja društveno angažirane pojedince i udruge, forum za kreiranje i razmjenu ideja, mišljenja i stavova, koja je pokretač političkih promjena, organizator političkih i društvenih akcija itd. Zaista nismo točno naveli da planiramo organizirati okrugli stol o poljoprivredi, ali je iz dopisa jasno vidljivo koje su aktivnosti udruge – kaže koordinator Socijaldemokrata Slaven Đurđević.

Dodaje kako je njegova udruga slične tribine na druge teme već održavala u drugim hrvatskim gradovima, od Zagreba do Osijeka, te da nigdje nije bilo problema kao u Garešnici. Još uvijek mu nije jasno u čemu zapravo jest problem.

-Što je tako teško i opasno u temi o hrvatskoj poljoprivredi u nadolazećem razdoblju? To što hrvatskim poljoprivrednicima želimo ukazati na to kakvi ih sve izazovi očekuju u nadolazećem razdoblju? Ili su se možda u Gradu uplašili da ćemo spomenuti nepravilnosti oko raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem u Garešnici koje su prijavljene DORH-u, a na što sam već upozoravao na Gradskom vijeću? – pita se Đurđević. Tvrdi kako to nije bio cilj skupa, već uključiv dijalog te razmjena ideja i iskustava, o čemu svjedoči činjenica da su na okrugli stol pozvali ljudi različitih političkih opcija.

-Umjesto u Garešnici, skup će biti održan u Osijeku. Žao mi je što je naša županija izgubila ovu priliku – kaže Đurđević.

U Gradu Garešnici pak kažu kako je su dozvolu za korištenje vijećnice povukli jer, kako je i navedeno u službenom rješenju, Socijaldemokrati prilikom podnošenja zahtjeva nisu naveli konkretan razlog korištenja spomenutog prostora.

-Pretpostavili smo da se radi o manjem stranačkom okupljanju, no kada smo shvatili da je riječ o okruglom stolu na koji treba doći jako velik broj ljudi, zaključili smo kako vijećnica, iz epidemioloških razloga, nije mjesto za takve skupove. Na kraju krajeva, zbog toga je ni sam Grad nije koristio od početka pandemije, već smo sjednice Gradskog vijeća održavali u Hrvatskom domu. Na području Grada Garešnice je 21 mjesni dom koji puno više odgovaraju većim okupljanjima, poput spomenutog okruglog stola, i bilo koji od njih Grad je spreman bez problema ustupiti na korištenje Socijaldemokratima – kazao je Gerstner, dodajući kako odbijenica Grada nema nikakve veze s raspolaganjem državnim zemljištem u Garešnici koje u svojem priopćenju spominje Slaven Đurđević.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!