Hrebak zabrinut zbog kašnjenja radova, Marušić smiruje: cesta ide svojim tempom i ide dalje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kapitalni građevinski projekti u Hrvatskoj nalaze se u nikad neizvjesnijoj poziciji zahvaljujući drastičnom poskupljenju građevinskog materijala. Građevinci su, naime, uzeli olovku u ruke i izračunali da će sve ugovorene radove, ako ne dođe do povećanja ugovorenih cijena, odraditi s gubitkom. Stoga su odlučili da do daljnjega neće ni graditi.

Radovi već trebali početi

Za stanovnike Bjelovarsko-bilogorske županije i Bjelovara svakako je najvažniji projekt nastavak izgradnje brze ceste prema Bjelovaru. Podsjetimo, trenutno je u izgradnji dionica od Farkaševca do bjelovarskog prigradskog naselja Breza duga oko pet kilometara i tu ne bi smjelo biti problema.

Najveći izazov svakako je završnih desetak kilometara brze ceste od Breze do Bjelovara.

Građevinska dozvola je ishođena, raspisan je javni natječaj i odabran je izvođač radova, tvrtke Kamgrad i Pedom asfalti. Iako se očekivalo da će se to gradilište otvoriti u proljeće, radovi na toj dionici još uvijek nisu započeli.

– Pričali smo o tomu jučer na koalicijskom sastanku, situacija nije bezazlena, pratim to već mjesecima, izjavio je Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik.

Ipak, optimizmu u prilog govori nedavna izjava premijera Andreja Plenkovića da će brza cesta do Bjelovara stići u 2024. godini pa je za očekivati da će Vlada pronaći način da građevince adekvatno refundira za materijal, a istovremeno ne dovede u pitanje realizaciju državnog proračuna.

Nastavak prema Virovitici

Ono što je također bitno, a gotovo da i nema medijsku pozornost, jest nastavak izgradnje brze ceste od Bjelovara do Virovitice, sve do Terezinog Polja i granice s Mađarskom. Naime, ta buduća prometnica također prolazi kroz Bjelovarsko-bilogorsku županiju i vodit će od Bjelovara u pravcu Daruvara preko Bulinca i Velike Pisanice.

Prema riječima župana Marka Marušića, ne treba strahovati od kašnjenja radova na brzoj cesti do Bjelovara, a dobre vijesti stižu i kada je u pitanju nastavak izgradnje brze ceste prema Virovitici.

– Naša županija blisko surađuje s kolegama u Virovitici i nakon Nove godine i uvođenja eura ići ćemo u kreditno zaduženje koje će biti održivo i dovoljno za financiranje takvog projekta. Za nas je jednako važno dolazak ceste do Bjelovara, ali i nastavak prema sjeveru, kaže Marušić.   (žb, ik)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!