Demokratski HSS ima plan kako demografski revitalizirati Hrvatsku. Evo što treba učiniti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ovaj vikend održana je u Bošnjacima pored Županje sjednica Glavnog odbora Demokratskog HSS-a u prisutnosti preko 60 članova od čega 12 iz naše županije. Na sjednici su bili i predstavnici Zelene liste, naš partner s platforme DHSS-a, priopćeno je iz te stranke.

Donesen je najbitniji zaključak kako povećati broj stanovnika i dosegnuti brojku iz 1991.godine.

Jedina tema oko koje su složni naš premijer i predsjednik države je demografija. Brani jedan drugoga, a rezultati u vrijeme vladavine SDP-a i HDZ-a su katastrofalni, a po najnovijem čak ne znaju šta je obitelj.

Jedan sanjari, kad se popravi standard bit će i djece. Drugi misli da sa mjerom od 200 tisuća kuna po povratniku može popravit brojno stanje u državi. To je maštarenje.

Veliki broj načelnika i gradonačelnika maksimalno pomažu u demografiji, no to ni približno nije dovoljno.

Demokratski HSS zahtjeva brzu reakciju vlade kroz 5 osnovnih točaka koje će sigurno promijeniti tokove rasta broja stanovnika u RH kao što je to u Sloveniji, Mađarskoj i sličnim zemljama.

Osnovne točke su:

1.) Državni proračun mora odvojiti 5% odnosno, oko 7 milijardi kuna za demografiju (primjer Mađarska).

2.) Donesti plansku imigracijsku politiku (primjer Slovenija, Austrija, Češka).

3.) Poticati decentralizaciju stanovništva iz grada u selo.

4.) Maksimalna pomoć države ekonomiji i poljoprivredi.

5.) Popraviti efikasnost pravosuđa i javnog sektora, te smanjivati korupciju.

Odvajanjem 5 posto novca iz proračuna RH omogućuje se obitelj, koja dobiva treće dijete da joj se riješi stambeno pitanje u pomoći od 30 do 50 tisuća eura.

Naravno i ostale detelje financijske pomoći kao npr.plaćanje svih medicinskih pomoći kako bi mladi parovi mogli postati roditelji i dr.

Bivši premijer Tomislav Karamarko demografiju je mislio rješiti s 1000 eura za svaku novu bebu. To je premali novac odnosno ukupno 0,3 milijarde kuna/godišnje, svega 4% od naših traženih 7 milijardi kuna/godišnje.

Znamo da ministar Marić mora nekom smanjiti novac kako bi odvojili taj veliki novac od cca 7 milijarde kuna/godišnje za demografiju. Ako se to ne učini što prije slijedi nam sve brži nestanak broja stanovnika pa time i države.

Zaključak Sjednice Glavnog odbora DHSS-a da na novim parlamentarnim izborima demografska i imigracijska politika budu ključne teme ako se naši zahtjevi ne prihvate do tada.

Priopćenje je potpisao predsjednik Glavnog odbora Demokratskog HSS-a Ivan Beljan ing.stroj.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!