U osam energetski obnovljenih škola ide manje od deset učenika. Je li posao dobro napravljen?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bivša vlast Bjelovarsko-bilogorske županije posebnu je pažnju posvetila energetskoj obnovi škola, od onih matičnih pa do područnih u koje ide svega nekoliko učenika. Novinari su tako svako malo dobivali poziv da se obilazi određena škola koja se ili počinje obnavljati ili je obnova u tijeku ili je pak završena.

Riječ je o preko 50 školskih objekata u koje će se uložiti više od 250 milijuna kuna. U Županiji su nam potvrdili da je za sada provedeno ukupno 40 projekata energetske obnove školskih zgrada.

– Od toga je osam zgrada Područnih škola u koje ide manje od deset učenika, a od toga su četiri škole sa samo pet i manje učenika! – navode.

Točnije, Područne škole u koje ide manje od deset učenika su:

1. PŠ Donja Kovačica (OŠ Mate Lovraka, Veliki Grđevac),
2. PŠ Kip (OŠ Sirač),
3. PŠ Šibovac (OŠ Sirač),
4. PŠ Blagorodovac (OŠ Dežanovac),
5. PŠ Ivanovo Selo (OŠ I.N. Jemeršića, Grubišno Polje),
6. PŠ Doljani, (OŠ V. Nazora Daruvar),
7. PŠ Donji Sređani (OŠ Nazora Daruvar) te
8. PŠ Dautan (OŠ Ivana Viteza Trnskog, Nova Rača).

Iako je oku ugodno vidjeti novo i lijepo ruho škole, to nije osnovni razlog zašto se one “sređuju”. Glavni razlog trebala bi biti ušteda odnosno smanjenje energenata. Zbog još uvijek neodgovorenih pitanja što se i kako radilo, velika isplativost i nije kristalno vidljiva.

– Isplativost energetskih obnova se pokazuje u smislu smanjenja količina utrošenih energenata, ali zbog povećanja nominalne cijene po energentu nema efekta na ukupni iznos računa za svaki mjesec.

Problem su i loši projekti koji su doveli do naknadnih i vantroškovničkih radova, koji su imali za posljedicu zaduženost pojedinih škola – kaže Andrea Prugovečki Klepac, pročelnica upravnog odjel za društvene djelatnosti i obrazovanje BBŽ.

Bez obzira na zaduženost, kolaps školskog sustava nije se dogodio jer Županija je ušla u kratkoročno zaduženje u iznosu od 17,5 milijuna kuna.

PŠ Doljani
PŠ Ivanovo Selo
PŠ Blagorodovac
PŠ Šibovac
PŠ Kip
PŠ Donja Kovačica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!