Ni srednjoškolski maturalci nisu što su nekada bili, putuje se po Hrvatskoj – ako se nađe agencija

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/DARUVAR – Dio srednjoškolaca i odnedavno bivših srednjoškolaca baš nema sreće. Pandemija ih je natjerala na online nastavu, a nekima je i ukrala ono čemu se gotovi svi učenici srednjih škola vesele – maturalac. Maturalci su se vratili, ali za mnoge ne u obliku koji su se ranije podrazumijevali. Omiljene destinacije poput Barcelone, Praga, Grčke su zamijenila domaća, jadranska odredišta. Dio ih prihvaća i maturalac u Hrvatskoj sretni što ga uopće imaju, dio razočaran jer neće otići u neke druge zemlje odustaje. Na svoje srednjoškolsko putovanje će od 27. do 30. lipnja u Šibenik i okolicu otići daruvarski gimnazijalci. Bila je to zajednička odluka, kaže ravnateljica Romana Herout.

-Moj, ali i stav Nastavničkog vijeća je da imaju što vidjeti i u našoj zemlji iako su možda proputovali dio Dalmacije. Ove godine smo zbog sveukupne situacije i globalne krize odlučili da ipak ostanu u našoj zemlji s čim su se i roditelji složili – tumači razlog odabira destinacije ravnateljica Gimnazije Daruvar.

Ravnateljica Gimnazije Daruvar Romana Herout

Domaća putovanja su ujedno i naputak Ministarstva obrazovanja. Nije obavezan, ali su ga se odlučili pridržavati i u Tehničkoj školi Bjelovar čiji su se učenici vratili sa svog trodnevnog maturalca.

-Bili su u Biogradu, posjetili Zadar, Šibenik, organiziran je bio posjet adrenalinskom parku u Lici, bili su na raftingu na Cetini i koliko sam čuo od nastavnika i učenika povratne informacije su pozitivne i rekli su da im je bilo u redu – opisuje ravnatelj Tehničke škole Bjelovar Dario Malogorski.

No, organiziranje bilo kakvog školskog putovanja je sve veći izazov.

-Problem je nedostatak termina, hotela, prijevoznici ne mogu osigurati prijevoz. Nama se dogodilo da nam prvi razredi nisu mogli otići na jednodnevni izlet jer nam agencije nisu mogle ponuditi termin. Neke agencije su nestale, više nema ni kapaciteta organizirati putovanja toliko djece kao što je bilo prije – navodi Malogorski i dodaje da se njima za maturalac javila tek jedna agencija iz Zagreba.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!