Podjelom uvjerenja za gerontodomaćice završio program pomoći starijima, hoće li se nastaviti?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon više od godinu dana završio je pet milijuna i 315 tisuća kuna vrijedan županijski projekt “Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije – faza dva” u kojem se 61-na žena brinula o 366 krajnjih korisnika, starijih i nemoćnih osoba. Svima su im bile produžena ruka.

-Imala sam šest korisnika i to onih koji su stvarno trebali pomoć, npr. bakica koja nema nikoga i ovisi o meni i tome kada ću doći i napraviti nešto – kaže jedna od žena zaposlenih na projektu, Valentina Centa iz Velikog Grđevca.

Valentina Centa

Čišćenje, pomoć kod kuhanja, donošenje lijekova, prijevoz kod liječnika sve je to bilo u opisu posla. No, krajnji korisnici su dobili puno više od toga.

-Dobivaju jednu družicu, dobivaju izvlačenje iz samoće i izoliranosti, dobivaju pomoć u obavljanju poslova koji se nama čine jednostavnima, ali njima znače jako puno. Neki u tih tjedan dana ne vide nikoga osim vas – naglasila je na završnoj konferenciji projekta dožupanica Marija Jungić.

Za jedne pomoć, za druge prilika za rad. Upravo nju najviše cijeni Verica Maldić iz Bereka. Završila je, kaže, samo osnovnu školu, ima ni sama ne zna koliko završenih tečajeva, ali do projekta Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije nije imala posla, pa ne treba ni naglašavati koliko joj je ta prilika značila.

-Značio mi je posao itekako. Bila sam bez primanja, godinama nezaposlena, a i godine idu – iskrena je Maldić.

Verica Maldić

Uz danas primljeno uvjerenje o osposobljavanju za gerontodomaćicu do posla bi trebalo biti lakše doći. No, ono što sve najviše zanima je što dalje s projektom.

-Svi bi da se to nastavi, pitaju nas korisnici hoćemo li dolaziti opet, a ne znamo što im reći – kaže Centa ne krijući emocije.

Dobra je vijest da se Županija prijavila na raspisani natječaj za treću fazu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!