Nitko ne želi u zidare, tesare, montere PVC stolarije, zavarivače…, a sada više nema ni stipendija

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Početkom godine, Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je publikaciju “Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja” iz koje je vidljiva analiza s 20 područja Hrvatske. Analiza pokazuje koja su to srednjoškolska i visokoškolska zanimanja deficitarna, ali i za koja zanimanja je potrebno povećati kvote, a za koja smanjiti broj upisanih i stipendiranih mjesta.

– Svake godine smo kod trogodišnjih zanimanja morali imati dva upisna kruga jer u prvom upisnom krugu nikada ne uspijemo popuniti sva mjesta. Ove godine nema stipendiranja deficitarnih zanimanja što će biti dodatan problem tako da ne znam što očekivati od upisa ove školske godine, sve ćemo zapravo tek vidjeti – rekao je ravnatelj Obrtničke škole Bjelovar Branko Cvetković.

Dobrog interesa za deficitarna zanimanja i onako nema, a sada bi ga, bez stipendiranja, moglo biti još manje, napominje ravnatelj.

– Zadnjih godina nije bilo zainteresiranih učenika za zanimanja zidar, tesar, proizvođač i monter aluminijske i PVC stolarije, zavarivač. Ukupno imamo po 14 zanimanja u jednoj školskoj godini, a tu su još zanimanja u elektronici i druga strojarska zanimanja. Treba napomenuti da i ovo što imamo sada, su upisi prema kojima su učenici računali na stipendije. Sada je situacija takva kakva je, uopće ne možemo prognozirati što će biti – dodaje.

Prognoza na tu temu još uvijek nije vedra, a upitno je i kada će biti. Ipak, kako su nam potvrdili iz Bjelovarsko-bilogorske županije, priprema se novi Pravilnik koji bi mogao ponovno donijeti kakvu takvu nadu. Nada doduše i u ovom slučaju ovisi o financijskim mogućnostima jer nije novost da BBŽ “grca” u dugovima koji su se kroz godine nagomilali.

– Bjelovarsko-bilogorska županija priprema novi Pravilnik o stipendiranju studenata. Prijedlog navedenog dokumenta će biti na dnevnom redu Županijske skupštine u rujnu 2022. godine. Što se tiče stipendiranja deficitarnih zanimanja srednjih škola, sve ovisi o financijskim mogućnostima Županije. Ako bude sredstava, razmotrit ćemo i takav program te pomoći učenicima i školama – poručuju iz Županije.

Učenicima ne preostaje ništa drugo nego čekati.

FOTO: BBŽ

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!