Uz engleski i njemački, u bjelovarskim će se školama uskoro moći učiti i ruski i kineski

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – “Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš” latinska je izreka itekako značajna i u današnje vrijeme. Toga su svjesni u bjelovarskim školama pa bi se tako od sljedeće školske godine u Gimnaziji Bjelovar trebalo početi učiti više jezika, među kojima se posebno ističu kineski i ruski. Odlučili su tako ni manje ni više nego učenici, ističe ravnateljica Tanja Mamić.

– Učenici su mi poslali upit, bila sam na Vijeću učenika gdje se razgovaralo o njihovim interesima učenja trećeg stranog jezika. Mi smo im zatim u online anketi ponudili četiri strana jezika – francuski, talijanski, ruski i kineski – te ćemo prema iskazanom interesu učenika i njihovim rasporedima pokušati osigurati mogućnost učenja trećeg stranog jezika – navodi. Anketa je bila anonimna i neobvezujuća, ali interesa ima za sve ponuđene jezike, u čemu prednjači interes za talijanski.

Ponuđene strane jezike moći će učiti svi gimnazijalci, bez obzira na smjer. Moći će, ali neće morati, naglašava ravnateljica.

– To neće biti obvezni, nametnuti predmet, nego će on biti fakultativan, isključivo za učenike koji žele naučiti više, koji imaju šire interese. To je isključivo izbor učenika. Oni kad odaberu na početku nastavne godine fakultativni predmet, on se ocjenjuje i moraju ga pohađati cijelu tu školsku godinu, ali ako iduće godine ne budu više zainteresirani ne moraju ga nastaviti – napominje.

Od ove školske godine učenicima je omogućeno pohađanje francuskog jezika.

– Ako učenici budu uporni u učenju francuskog jezika, moći će polagati certificirane ispite niže i više razine poznavanja francuskog što je učenicima također važno – otkriva. Na pitanje hoće li se učenicima u budućnosti ponuditi još koji strani jezik, odgovara.

– Skloni smo osluškivati interese naših učenika jer mislim da im je važno ponuditi više od onog osnovnog gimnazijskog programa koji se nudi i ako će biti interesa i za drugim stranim jezicima, zašto ne – zaključuje ravnateljica Mamić.

Koliko je učenje stranih jezika važno, znaju i u II. osnovnoj školi Bjelovar. Ravnateljica Ines Kapša otkriva kako od lani učenici mogu učiti ruski.

– Ove i prošle školske godine naša učiteljica Dorotea Gašparić koja je završila i ruski i engleski jezik kao izvannastavnu aktivnost vodi ruski jezik za zainteresirane učenike – govori. Ruski se ne ocjenjuje, a učenici ga mogu pohađati jednom tjedno.

– Imamo jednu grupu učenika trećih i četvrtih razreda te jednu grupu petih i šestih razreda. To nisu velike skupine, ali dijelu učenika je to zanimljivo. Mi smo to ponudili, nismo znali hoće li biti interesa, ali on postoji i to je super jer kod djece treba poticati učenje više jezika – ističe. U učenje se mogu uključiti učenici od trećeg do šestog razreda, a ravnateljica pojašnjava zašto.

– Sedmi i osmi razredi imaju puno više sati, natjecanja i više ponuđenih aktivnosti, dok prvi i drugi razredi možda još nisu dobro naučili čitati i pisati, ali ako bi bilo interesa i u tim razredima, i oni se mogu uključiti – kaže te dodaje kako je od ove godine prvašićima omogućena izvannastavna aktivnost učenja njemačkog jezika.

– To smo dogovorili u suradnji s Gradom Bjelovarom. Od četvrtog razreda je njemački jezik izborna nastava koja se ocjenjuje, a moram reći da je velik interes djece da već od prvog razreda uče dva jezika – naglašava ravnateljica Kapša.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!