U Lugu je pronađeno 228 žrtava, a još za 71 gubilište ne znamo koliko kostiju skrivaju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svake godine od 1991. Bjelovar, Županija pa i cijela Hrvatska pokloni se žrtvama, kostima najmanje 228 pripadnika poražene vojske nakon II. svjetskog rata pogubljenih bez suda i zakopanih u Lugu nedaleko središta grada.

Vedran Milić, predsjednik Matice hrvatske u Bjelovaru, organizacije koja je najzaslužnija za otkrivanje i obilježavanje tog stratišta, rekao je da je području BBŽ još 71 gubilište s nepoznatim brojem stradalih.

Matici su zahvali svi sugovornici, posebno gradonačelnik Dario Hrebak koji je za zločin okrivio komunističku ideologiju jer “sud strojnice nije sud!” Povukao je paralelu između obilježavanja Dana antifašističke borbe i ove komemoracije danas i zaključio kako u današnjoj Hrvatskoj takav zločin više nije moguć niti zamisliv. Posebno je zahvalio obiteljima stradalnika koji su svoja svjedočanstva rekli pred kamerama kako bi nastao film “Lug” koji će vječno podsjećati na zločin iz svibnja i lipnja 1945.

Župan Marko Marušić, izaslanik predsjednika Vlade, usporedio je zločine nakon II. velikog rata sa zločinima iz Domovinskog rata. Kao što se događalo onda, i danas se šuti o zločinima i zločincima, a za njih nitko nije odgovarao. I za njega je najvažnije da se takva zlodjela više neće i ne mogu ponoviti.

Silvestar Štefović, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, govorio je o gospodarima života i smrti i u svjetlu vjere naglasio kako je krv žrtava iz Luga sjeme današnje slobodne, demokratske i suverene Hrvatske.

Biskup bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak prije svete mise, rekao nam je kako je prije dva dana bio kod jame Jazovka, još jednom stratištu nevino pobijenih nemoćnih ljudi samo zbog ideologije i osvete. Puno je toga zajedničko žrtvama Luga i Jazovke, ali i tisuća stratišta ideologije koja nije sudila okrivljenima ili naprosto nevinim civilima, već ih je pogubila bez suda, na najbrutalnije načine.

Neka današnja demokratska Hrvatska bude jamstvo da se ništa slično u budućnosti nikada neće ponoviti, ali da bi bilo tako, zločine počinjenje u Lugu i sličnim mjestima nikada ne smijemo zaboraviti, zaključio je župan Marušić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!