Memorijalni nogometni turnir u spomen na poginule branitelje iz Rovišća na Barutani

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Među imenima 11 branitelja poginulih na Barutani tijekom akcije Bilogora, oslobođenja Bjelovara od JNA: Vladimira Makara, Sinišu Paunovića, Dražena Pervana, Ivana Cvrtilu, Eduarda Kukala, Stjepana Legčevića, Nikolu Petrića, Marija Šimića, Ivana Trogrlića, Marka Tukerića i Milana Vukovića, nalaze se i imena dvojice Rovišćana, Eduarda Kukala i Nikole (Mike) Petrića.

Njima u čast u Rovišću se već osmu godinu organizira Memorijalni nogometni turnir Kukal-Petrić za djevojčice i dječake stare 11 godina i mlađih. Miroslav Tomić, predsjednik HNK Rovišće, ponosan je na veliki odziv ekipa, njih 15.

Otvarajući turnir, načelnik općine Slavko Prišćan naglasio je kako je to najbolji način da žrtva branitelja ostane u sjećanju jer “onaj koga volimo ostaje među nama dok ga se sjećamo i spominjemo”.

General u mirovini Mile Ćuk posebno je radostan jer se među djecom nalaze i unuci poginulih kao i preživjelih branitelja i ne brine se za očuvanje uspomene na naše heroje.

Podsjetimo, u jutarnjim satima 29. rujna 1991. skupina hrvatskih branitelja pokušala je ući u prostor skladišta JNA Barutana sa sjeverne strane. U vatri koju je na njih otvorena BVP-om poginula su trojica, a ostali su se nastavili kretati prema istočnoj strani gdje se dio posade skladišta JNA počeo povlačiti i isticati bijele plahte u znak predaje. Major Milan Tepić je vidjevši to, u 10 sati i 43 minute aktivirao minirana skladišta električnim impulsom, no zbog veze koju su hrvatski branitelji presjekli ranije (Siniša Paunović), umjesto tri, eksplodiralo je samo jedno, južno skladište. Tako je umjesto 1700 tona eksploziva eksplodiralo nekoliko stotina. Pri eksploziji su stradala osmorica branitelja koja su se nalazila uz zapadni zid središnjeg skladišta. Od siline eksplozije nastao je krater dubok 12 metara, a širina udara izbrisala je šumu u prvoj zoni udarnog vala u krugu od 60 metara i teško oštetila drugu zonu u krugu od 150 metara.

Nakon svete mise i prije turnira, položeni su vijenci na spomenik poginulim braniteljima


PODIJELI S PRIJATELJIMA!