[FOTO I VIDEO] Zbog vrućina vam je noću sve teže zaspati? Imamo rješenje!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Piše: Martina Hautman Matijaš

Noći postaju vruće i moguće da nam san teže dolazi na oči. Iako su počela ljetovanja a s njima i skroz drugačiji ritam življenja, važno je slijediti određene preporuke kako ne bismo na kraju bili iscrpljeni – pijte dovoljno tekućine, ne jedite neposredno prije spavanja, p(o)stanite tjelesno aktivni, ne gledajte u ekrane pola sata do sat prije spavanja (znam, znam i samoj mi je tako 😉).

Ukoliko osjetite da je san došao po vas, slijedite ga! U protivnom, um se ponovo razbudi i eto ti brojanja ovaca u krevetu!

A uz sve navedeno, tu je i nekoliko položaja koji nas mogu uljuljuškati i pripremiti za spavanje.

 

Mogu se izvoditi na podu ili na krevetu, kako je vašem srcu draže!

 

  1. Istezanje vrata

U najudobnijem sjedećem položaju približimo uho ramenu. Važno je da između njih, ostane prostora tj. da ne zalijepimo rame za uho. Suprotnim dlanom, nježno upremo u uho, a uho stvara otpor i gura se u dlan. Sve što radimo, radimo nježno i polako. Slušamo svoj dah. Ostanemo koliko je udobno pa zamijenimo strane.

  1. Parigasana tj. bočno istezanje uz otvaranje kuka

U sjedećem položaju, opružimo u stranu jednu nogu, dok druga ostaje savijena u koljenu. Udahnemo pa uz izdisaj odemo u nježan pretklon prema opruženoj nozi. Nastojimo imati lopatice usmjerene jednu prema drugoj. Leđa su ravna, ali kako bismo dobili osjećaj opuštanja, mogu biti blago uvijena. Ostajemo mirovati ili se ljuljuškamo. Oči cijelo vrijeme ostaju zatvorene ako nam to odgovara. Dah je usporen.

  1. Rotacija

Iz prethodnog položaja, udahom izdužimo leđa, a zatim izdahom rotiramo tijelo u suprotnu stranu odopružene noge. Kako se želimo umiriti i uspavati, ne forsiramo tijelo duboko u položaj, već ostajemo u njemu nježno, opušteno i koliko nam je ugodno.

Nakon rotacije, ponovimo položaje 2. i 3. na drugoj strani.

  1. Položaj leptira

Spojimo tabane, pustimo koljena da padnu prema podlozi. Nagnemo se prema naprijed. Leđa mogu biti blago uvijena. U položaju možemo osati mirno ili se ljuljuškati. Možemo zatvoriti oči, usporiti disanje. Ostajemo koliko nam je ugodno.

  1. Položaj na leđima sa spojenim stopalima

Legnemo na leđa, spojimo stopala i pustimo koljena da se opuste prema podu. Gornji dio leđa malo će se odići od poda. Ruke pustimo pokraj tijela ili ih položimo na kukove, prebacimo preko glave da leže u podu- kako god nam najviše odgovara.

Zadržimo položaj nekoliko minuta, opušteno dišući.

Nakon toga, opružimo noge i zauzmemo najdraži položaj za spavanje!

Za potpune upute, evo videa:

Toliko iz Manadala joga studia ovaj put! Gledamo se uskoro!

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!