Broj zaraženih koronavirusom ubrzano raste, evo kako će se postaviti Stožer i Vlada

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Je li Europa na početku novog vala epidemije koronavirusa? Rast broja novozaraženih u brojnim europskim zemljama, upućuje upravo na to. Iako se brojke u Hrvatskoj ne mogu uspoređivati s, primjerice, Francuskom ili Njemačkom, koje broje desetke tisuća novozaraženih dnevno, skok je evidentan i u našoj zemlji.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je tako potvrđeno 1.857 novih slučajeva zaraze, uključujući i PCR i antigenska testiranja. Riječ je o porastu od čak 72,91 posto u odnosi na prošli utorak, kada su zabilježena 1.074 nova slučaja. Prije dva tjedna bilo ih je još manje, 684.

Stručnjaci kažu kako je glavnu uzrok porasta broja oboljelih u Europi i Hrvatskoj pojava novih sojeva virusa koji su daleko zarazniji od prijašnjih. U Europi tako trenutno dominira soj BA.5, koji je sve rašireniji u Hrvatskoj. Ipak, kod nas je još uvijek dominantan soj BA.2.

Kako je emisiji Hrvatskoj radija ‘U mreži prvog’ u utorak pojasnila epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel, dobra vijest je što gotovo svi novooboljeli od covida imaju blagu kliničku sliku, mnogi od njih ne dobiju čak ni temperaturu, pa ni hospitalizacija nema puno. Uz to, smrtnost pacijenata s covidom je vrlo mala.

-Trebamo biti na oprezu i pratiti stanje sljedećih dana i tjedana – poručila je Pem Novosel.

Neki stručnjaci kažu kako za mlade ljude, s obzirom na blage simptome bolesti, ne bi bilo loše da se tijekom ljetom ljeta prokuže, što bi ublažilo eventualnu jesensku epidemiju.  

Liječnici podsjećaju kako je najučinkovitija prevencija protiv koronavirusa cijepljenje koje u Hrvatskoj i dalje napreduje puževim korakom. Od početka kampanje, cijepljeno je 70,82 posto odraslog stanovništva. Ako brojke zaraženih nastave rasti, na jesen bi se trebao povećati i interes za cijepljenje, najviše četvrtom dozom koji stručnjaci preporučuju prvenstveno starijim osobama.

Kako doznajemo iz izvora bliskih Vladi i Nacionalnom stožeru civilne zaštite, za sada se na razmišlja o uvođenju novih protuepidemijskih mjera. To do sada nisu učinile niti druge europske zemlje u kojima je broj novozaraženih daleko veći nego u Hrvatskoj. Primjerice, francusko ministarstvo zdravstva tek je jučer, nakon što je u zemlji u jednom danu evidentirano više od 71 tisuće novozaraženih, preporučilo građanima da opet nose maske u javnom prijevozu. Hoće li se dio mjera vratiti na jesen, ovisit će o daljnjem razvoju situacije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!