Hrebak: Djeca nisu gladna i siromašna, ali smo ispod EU prosjeka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – “U projekt nisu uključena djeca koja su siromašna ili gladna već njihovi roditelji nemaju plaće prema europskim standardima”, tako je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak objasnio projekt “Djetinjstvo bez gladi” za koji je Grad šestu godinu zaredom osigurao sredstva. Kako je u samom projektu navedeno, osigurani su besplatni topli obroci u školama za djecu koja žive ili su u riziku od siromaštva.

– U školskoj godini 2022./2023. u projekt će biti uključeno tisuću djece iz svih pet bjelovarskih osnovnih škola, koje su partneri u projektu. Za projekt, koji je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, odobreno je gotovo milijun kuna, što je, kao i prijašnjih godina, najveći mogući dobiveni iznos. Cijena školskog obroka je devet kuna, ali neovisno o tome, sufinancira se iznos od 5,47 kuna. Razliku će ponovno financirati Grad Bjelovar – rekao je Hrebak.

Besplatni obroci prije svega se osiguravaju za djecu iz obitelji koja su korisnici prava na doplatak za djecu, za roditelje s troje ili više djece, djecu iz roditeljskih obitelji, djecu za koju škola procijeni da se nalaze u nepovoljnim socijalnim okolnostima, ali ove godine u tu grupu spadaju djeca državljani Ukrajine kojima je priznata privremena zaštita.

– Znam da će biti pitanja da kako to da od oko tri tisuće djece u školama, čak tisuću da je u riziku od siromaštva. Po nekom europskom prosjeku da, svi ulaze u tu kategoriju, no nažalost to je jedan prosjek u Hrvatskoj što dovoljno znači koliko smo ispod prosjeka u EU. Oni su navikli na neki viši standard, ali to ne znači da mi nećemo uzeti milijun kuna jer nema potrebe da prikazujemo lažne brojke. Svako dijete zaslužuje imati obrok u školi, kako god da se to statistički tretiralo – rekao je gradonačelnik.

Ove godine u projekt je uključeno 25 djece više, navela je Morana Muller iz Odjela za društvene djelatnosti Grada Bjelovara.

– S obzirom na to da je dodana kategorija djece iz Ukrajine, povećanje broja djece je razumljivo. Naše škole su prijavile koliko potreba imaju. Dobra je stvar što projekt ide šestu godinu zaredom pa roditelji već znaju kako ostvariti pravo. Točno se zna da su to obitelji koji su korisnici prava na doplatak za djecu, oni imaju rješenje. Gotovo 90 posto učenika je iz te kategorije – rekla je Muller.

Zbog statistika, ali i činjenice da se radi o EU projektu, detaljno se treba pratiti koje dijete je koliko jelo, istaknuo je Zdravko Pavec, zamjenik pročelnika za društvene djelatnosti.

– Projekt je, koliko god izgledao jednostavan, dosta kompleksan u provedbi. Za svako dijete se mora pratiti kada je bilo u školi i jelo. Projekt iziskuje dosta vremena u praćenju jer svaka škola ima nekoliko stotina djece uključene u projekt – rekao je Pavec.

Za kraj je gradonačelnik ponovio da Bjelovar nije siromašan grad pa da se zato ovakvi projekti provode već smo jednostavno zemlja koja standardom odudara od prosjeka Europske unije. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!