Kovačec: ŽUC kreće s ubiranjem novog nameta, to bi moglo dovesti do udara na džepove građana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KAPELA – Iznenađeni su ostali ovih dana u Općini Kapela, nakon što su otvorili poštu koja im je stigla iz Županijske uprave za ceste BBŽ. Nova šefica te županijske tvrtke Nataša Koronc obavijestila ih je kako kreće u provedbu izmijenjenog Zakona o cestama kojim je početkom ove godine ukinuto oslobođenje od plaćanja naknade za služnost na javnoj cesti.

Naime, jedinice lokalne samouprave, odnosno uglavnom njihova komunalna poduzeća koja vode brigu o vodovodu, kanalizaciji ili plinovodu na području neke općine ili grada, do sada nisu imale obvezu plaćati naknadu za korištenje javnih cesta pravnim osobama koje njima upravljaju. No, novim Zakonom određeno je da će naknadu ubuduće morati plaćati.

-Uz obavijest o zakonskim promjenama, ravnateljica ŽUC-a nam je odmah poslala i dopunu ugovora o pravu služnosti na cesti Kapela – Stari Skucani, a vezano uz izgradnju kanalizacije. U ŽUC-u su izračunali kako bismo im, temeljem novog zakona, za tu cestu duljine dva kilometra godišnje trebali plaćati 14.605,17 kuna. To je samo jedna prometnica, a gdje su druge, uz koje imamo vodovod, kanalizaciju i drugu infrastrukturu. Riječ je o velikim iznosima zbog kojih bi, bojim se, mogla značajno poskupjeti usluga za krajnje korisnike, odnosno građane – kaže načelnik Općina Kapela Danijel Kovačec koji se pita gdje će načelnici odnosno komunalna poduzeća u čijem je vlasništvu infrastruktura ispod županijskih cesta pronaći potreban novac.

-Da stvar bude gora, iz ŽUC-a su nas tražili katastarske vodove za svu općinu, iz čega se može zaključiti dan nam planiraju naplatiti pravo služnosti na svim prometnicama, a ne samo na onima na kojima ćemo graditi novu infrastrukturu – kaže Kovačec.

Dodaje i kako mu je čudno što spomenuti dopis iz ŽUC-a nisu dobile sve općine.

-Kontaktirao sam još desetak kolega i nitko od njih nije dobio nikakvu sličnu obavijest iz ŽUC-a, što me iznenađuje – kaže Kovačec, dodajući kako ni druge njegove kolege nimalo ne raduje ovaj novitet.

O novoj naplati prava služnosti na županijskim cestama pitali smo i šeficu bjelovarsko-bilogorskog ŽUC-a Natašu Koronc, a odgovore na naša pitanja objavit ćemo čim ih dobijemo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!