Nije samo Kapela dobila dopis o novoj naknadi za ceste, neke su općine već platile račune

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

V.d. ravnateljica Županijske uprave za ceste BBŽ Nataša Koronc reagirala je na izjave načelnika Općine Kapela Danijela Kovačeca koje smo objavili jučer, pišući o uvođenju naplate naknade za služnost na javnim cestama. Kovačec je izrazio zabrinutost da bi zbog toga mogle porasti cijene komunalnih usluga te je ustvrdio kako je nakon raspitivanja kod kolega načelnika došao do zaključka da je samo on dobio odluku i prijedlog aneksa ugovora iz ŽUC-a.

-Načelnik Kovačec nije u pravu. Obavijesti, anekse ugovora o pravu služnosti, pa čak i neke fakture koje su nam već uredno plaćene poslali smo na adrese nekoliko gradova i općina, primjerice općine Štefanje, Đulovac, Gradu Grubišnom Polju. Isto će dobiti i sve ostale jedinice lokalne samouprave u našoj županiji jer mi samo provodimo novi Zakon cestama. Možda je načelnik Kovačec navikao funkcionirati drugačije, no ŽUC će raditi isključivo prema zakonu – kazala nam je šefica ŽUC-a BBŽ Nataša Koronc.

Dodaje kako je točno da je ŽUC od Kapele, ali i svih ostalih jedinica lokalne samouprave zatražio katastar vodova kako bi se ustanovilo na kojim sve županijskim prometnicama pravo služnosti imaju gradovi i općine, odnosno komunalna poduzeća. Na temelju toga će se, za one prometnice gdje već ne postoje, potpisivati novi ugovori i izračunavati naknade.

-Riječ je o naknadama koje se izračunavaju temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestama te sukladno Odluci o visini naknade za osnivanje prava sličnosti i prava građenja na javnoj cesti – tumači Koronc.

Dodaje kako je u ovom trenutku teško procijeniti koliko će ŽUC na ime spomenute naknade godišnje prihodovati, s obzirom da se katastri vodova koji bi trebali pružiti uvid u potpuno stanje još uvijek prikupljaju. U svakom slučaju, riječ je o trošku za koji će jedinice lokalne samouprave morati pronaći novac. One koje to ne učine, kaže Koronc, odgovarat će direktno Ministarstvu prometa.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!