Policija otkriva kako se osigurati od provalnika dok ste na putu, evo zlatnih pravila

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tijekom sezone godišnjih odmora nisu neuobičajene provale u kuće ili stanove koji se doimaju prazno. No, one dugih prstiju neki bi signali mogli spriječiti u tom naumu, napominje glasnogovornik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Saša Đorđević te otkriva kako se zaštititi od neželjenih “gostiju”.

– Kako biste se zaštitili od provalnika i svoj dom učinili sigurnim, novac, umjetnine i dragocjenosti nemojte ostavljate u svom domu, radije ih pohranite na sigurna mjesta poput trezora u bankama ili ih ostavite na čuvanju kod osoba od povjerenja – predlaže. Vrlo je važno ne ostavljati ključeve od kuće ili stana na nekom od uobičajenih mjesta za skrivanje.

– Nemojte ostavljati ključeve ispod otirača, vrtnih patuljaka, tegli za cvijeće ili na sličnim mjestima. Poželjno je da ključ ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti često obilaziti vaš dom – naglašava Đorđević. Prilikom obilaska kuće, vaši bi prijatelji trebali obratiti pozornost na nekoliko stvari.

– Bilo bi dobro da prazne vaš poštanski sandučić kako se ne bi stekao dojam da u kući ili stanu duže vrijeme nema nikoga. Naravno, važno je i da ta osoba zna adresu na kojoj boravite i ima vaš broj kako bi vas mogla nazvati u slučaju potrebe. Navodi Đorđević još nekoliko savjeta koji bi mogli odvratiti provalnike od vaše kuće ili stana.

– Ako imate alarmni sustav, nemojte ga zaboraviti uključiti kad odlazite na put. Nemojte uklanjati cvijeće s balkona i ne spuštajte rolete do kraja jer time dajete poruku da ste odsutni. Također, nemojte zaboraviti zatvoriti prozore, balkonska vrata i staklene stijene – naglašava te dodaje kako je poželjno ukloniti sve predmete koji bi mogli olakšati penjanje poput ljestvi, sanduka i sličnih predmeta. Jedan od sigurnih znakova da je netko doma je i rasvjeta.

– Preporučljiva je i rasvjeta tijekom cijele noći koja se automatski pali u sumrak, zatim svjetiljke sa senzorom ili osvjetljenje upravljano automatskim vremenskim prekidačem – ističe Đorđević. Važno je spomenuti i kako građani ne bi trebali svima govoriti da putuju i ne ostavljati takve poruke na društvenim mrežama. Ako i pored svih ovih zaštitnih mjera po povratku kući otkrijete da vam je netko provalio, odmah nazovite policiju na broj 192 i nemojte ništa dirati jer je svaki trag važan i može pomoći da provalnik bude pronađen, zaključuje Đorđević.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!