Što nakon odluke iz SAD-a o pravu na izbor misle lokalne političke snage?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon što je iz kako si Amerikanci vole tepati ‘kolijevke demokracije’ stigla vijest da je američki Vrhovni sud poništio odluku kojom je pobačaj ustavno pravo, pitanje prava na izbor je još jednom postalo vruća tema. Nakon te odluke Donald Trump koji je i imenovao konzervativne suce koji su prevagnuli je počeo slaviti, diljem zemlje su organizirani prosvjedi, dio slavnih rekao da se zbog takve odluke odriču američkog državljanstva, a uzburkala se i domaća javnost. Spremno je na svom Facebooku počeo likovati Vice Batarelo entuzijastično poručivši ‘da ćemo i mi u Hrvatskoj stvoriti zakon koji će štititi život i zabraniti ubijanje’, SDP-ova Mirela Ahmetović mu je odbrusila da će se boriti svim sredstvima da frustrirani fundamentalisti odmagle od maternica, ljevica traži da se pravo na izbor uvrsti u Ustav, premijer Andrej Plenković poručuje da neće, a ženska tijela, njihove maternice su po tko zna koji put postala ideološko i političko bojno polje. Kako se u Hrvatskoj postojeći zakon iz 70-ih odlukom Ustavnog suda mora korigirati, za očekivati je da će se ta tema kod nas tek razbuktati. Istraživanje HRejtinga je pokazalo da je za 73 posto građanki i građana zabrana pobačaja neprihvatljiva, ali opet, ovisno o istraživanjima javnog mnijenja koje je sakupio Forbes, i 60 do 80 posto Amerikanaca se protivi zabrani pobačaja, pa im je Gilead pokucao na vrata. Mi smo stoga provjerili kako o toj temi dišu lokalne političke snage. Šef DHSS-a Ivan Beljan napominje kako su mnogi političari na toj skliskoj temi izgubili glavu. On bi svoju zadržao na ramenima, pa bi konkretne odgovore radije izbjegao, ali:

-To je prije svega odluka žene – kratak je i jasan Beljan.

Nešto je rječitija iako u rukavicama bila prva žena bjelovarsko-bilogorskog Domovinskog pokreta Dubravka Dragašević. O tome, kaže, konačan sud treba donijeti struka jer riječ je o pitanju na koje se ne može odgovoriti s ‘da’ ili ‘ne’ jer treba voditi računa i o pravu na život i o pravu na izbor.

-Svi imamo pravo na život, pa tako i nerođeno dijete, ali u krajnosti ne treba ići jer je tanka linija između onoga što je dobro i što nije dobro, a sve ono što se zabrani zakonom i za što nemamo pravo izbora dovodi do bunta – kaže Dragašević.

Bilo kakvim zabranama se protivi Centrova Danijela Hajdinjak Prihić. Pravo na izbor je pravo koje nikako ne bi smjelo biti prekriženo.

-Zdravstveni sustav ženama treba omogućiti odgovarajuću skrb, a žene trebaju imati mogućnost, odnosno pravo i slobodu izbora prema životnoj situaciji i prema svojoj savjesti – napominje Hajdinjak Prihić.

Dileme nema niti za nezavisnu Sandru Frčo, svatko ima pravo raspolagati svojim tijelom i u pravo žena na izbor se ne smije zadirati, poručuje Frčo. Sa zanimanjem stoga prati u kojem će se smjeru ići kod donošenja novog zakona o pobačaju. Teško je, kaže, predvidjeti što će se dogoditi.

-Mi se u svačemu vraćamo natrag. Zadnje dvije godine se svijet vraća unatrag i stavlja ograničenja tako da ne znam gdje će završiti ova priča – nije preoptimistična Frčo.

Šef županijskog HDZ-a Miro Totgergeli uvjerava da će razina prava ostati na sadašnjoj razini, ali i napominje kako se fokus treba staviti na druge segmente, a ne zabrane.

-Možda ono što u zakonu treba doraditi je provođenje edukacije i osiguravanje nekih drugih prava kako bi se možda tako broj pobačaja u Hrvatskoj u budućnosti smanjio – ističe Totgergeli.

S tim da treba u prvom redu raditi na edukaciji slaže se i Frčo, no praksa je pokazala da je svaki pokušaj sveobuhvatne edukacije u školama crvena krpa za žučne ideološke rasprave.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!