Ljetno kino otvara ‘Veliki gazda’, u planu i velika premijera filma o alpinistici bjelovarskih korijena

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarska Udruga za promicanje kulture DOKUart, već petu godinu zaredom u bjelovarskom parku u sklopu manifestacije Bjelovarsko kulturno ljeto organizira Filmodrom ljetno kino. U protekle četiri godine bjelovarska publika mogla je tijekom ljetnih mjeseci uživati u više od 40 filmova sa svih strana svijeta, a i ove godine na programu je deset filmova koji će biti prikazani u Boho parku na Trgu Eugena Kvaternika tijekom srpnja i kolovoza. Kao i obično, riječ je o filmovima prikazanim pa i nagrađivanim na najvećim svjetskim filmskim festivalima kao što su Cannes, Berlin, Venecija ili Sundance, a neki od njih bili su nominirani za najvažniju filmsku nagradu, Oscar.

Ljetno kino kreće u srijedu, 6. srpnja u 21 sat, a program otvara španjolski kandidat za Nagradu Oscar, humorna drama “Veliki gazda” u kojoj u ulozi Blanca, karizmatičnog vlasnika obiteljske tvornice briljira poznati glumac Javier Bardem. Imala je ova iznimna satira rekordnih 20 nominacija za španjolsku filmsku nagradu Goya, osvojivši šest priznanja, među njima i ona za najbolji film, redatelja, originalni scenarij i glavnog glumca.

-Program u nedjelju, 10. srpnja nastavlja danski “Bijeg”, film koji je osvojio nagrade za najbolji europski dokumentarac i animirani film, a bio je nominiran za Oscara u kategorijama najboljeg filma izvan engleskog govornog područja, dokumentarca i animiniranog filma, što se nikad ranije nije dogodilo – najavljuje Stjepko Gambiroža, voditelj Ljetnog kina.

Filmodrom ljetno kino Udruge DOKUart imat će i jednu hrvatsku premijeru, a riječ je o češkom dokumentarcu “K2 – My Way”. Film redateljice Jane Počtove prati Klaru Kolouhovu, alpinisticu i majku dvoje djece, prvu Čehinju koja se uspela na Mt. Everest.

-Njen drugi cilj je čuveni vrh K2, a Kolouhova će u nedjelju, 17. srpnja doći u Bjelovar predstaviti film. Kolouhova ima i hrvatske korijene, a njen djed je rođen upravo u Bjelovaru gdje će film o njenom trećem pokušaju uspona na drugi najviši vrh svijeta, hrvatska publika imati priliku vidjeti prvi put, otkriva Gambiroža.

I ove godine nastavlja se suradnja s Festivalom mediteranskog filma Split pa će bjelovarska publika opet imati priliku vidjeti neke naslove prije nego što krenu u redovnu kino-distribuciju.

-U sklopu Filmodrom ljetnog kina prikazat će se ukupno deset filmova, od čega sedam igranih i tri dokumentarna, na filmskom platnu u Boho parku srijedom i nedjeljom sve do kraja kolovoza. Sve projekcije su na rasporedu u 21 sat, ulaz je besplatan, a u slučaju lošeg vremena projekcija se odgađa za neki drugi termin o čemu će publika biti obaviještena putem Facebook stranice Udruge DOKUart – kaže Gambiroža, dodajući kako su pokrovitelji ovogodišnjeg Filmodrom ljetnog kina Udruge DOKUart Grad Bjelovar i Hrvatski audiovizualni centar.

U nastavku pogledajte kompletan program Ljetnog kina.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!