Zavod za javno zdravstvo BBŽ jedini je u Hrvatskoj godinama poslovao s minusom. Može li novi ravnatelj to promijeniti?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon sedam mjeseci na mjestu vršitelja dužnosti ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo BBŽ, Vedran Trupac ovih je dana i službeno postao šef te ustanove. U povjerenom mandatu planira nastaviti s realizacijom projekata s kojima je već započeo kao privremeni upravitelj i koje je implementirao u plan rada s kojim se prijavio na raspisani natječaj. A taj je popis nije kratak.

Među prvim potezima koje je povukao došavši na čelo Zavoda bila je nabava uređaja za PCR testiranje. Naime, bjelovarsko-bilogorski Zavod jedini u Hrvatskoj tijekom pandemije nije obavljao PCR testiranja na covid-19, već je kod nas taj posao povjeren bjelovarskoj Općoj bolnici.

-Pokazalo se da i za bolnicu i za nas ima dovoljno posla jer smo uređaj već otplatili i počeli zarađivati na njemu. Naša Služba za mikrobiologiju je još prije deset godina zaslužila da ima takav PCR uređaj i molekularni laboratorij kako i priliči 21. stoljeću. PCR ne koristimo samo za covid, već i za druge dijagnoze i pretrage, tako da će nam se višestruko isplatiti – kaže Trupac, dodajući kako djelatnici Zavoda na novom uređaju mogu obavljati testove na klamidiju, gripu i druge bolesti te da će uvelike olakšati i ubrzati određene procedure.

Osim PCR testiranja, Trupac najavljuje uvođenje još nekih novih metoda.

-S obzirom na velik broj pčelara na našem području, zatražili smo ovlaštenje za analizu meda. Ljudi s našeg područja trenutno med nose na analizu u Zagreb ili Križevce i vjerujem kako će im biti drago kad čuju da zbog toga više neće morati putovati. Osim toga, počeli smo raditi utvrđivanje legionele u pitkim i otpadnim vodama, radimo analizu za prvi hrvatski biološki bazen u Čazmi, kupili smo još jedan uređaj, plinski komatograf, koji nam služi za mjerenje koncentracije ugljikovodika i trihalometana kod tehničkih pregleda – nabraja Trupac, dodajući kako su neke od tih postupaka za županijski Zavod obavljali vanjski zavodi, što je podrazumijevalo velike troškove. Na ovaj način, sav taj novac ostat će u bjelovarskom Zavodu, jedinom u čitavoj Hrvatskoj koji je posljednjih godina poslovao s minusom.

-Zavod je u 2020. godini poslovao s minusom od 3,1 milijuna kuna, prošle godine, unatoč svim ulaganjima, smanjili smo to na oko 2 i pol milijuna. Zadovoljan san poslovanjem u prvoj polovini ove godine, mislim da ćemo je dobro završiti – optimističan je novi ravnatelj, koji ima još planova kako popuniti račun ustanove koja mu je povjerena.

-Razgovaramo s Jurom o realizaciji određenih projekata koje bismo mogli realizirati uz pomoć europskih sredstava, poput uređenja skladišta za deratizaciju, dezinsekciju i deratizaciju, s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje dogovorili smo sufinanciranje određenih edukacija, odlično surađujemo s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i Gradom Bjelovarom. Nadamo se i dobroj suradnji s drugim gradovima i općinama kojim iduće godine planiramo ponuditi mogućnost mjerenja kvalitete zraka. Nabavili smo dva nova automobilakoji su nam prijeko potrebni jer smo stalno na terenu. Posla nam zaista ne nedostaje i vjerujem kako ćemo uspjeti realizirati većinu onoga što smo si zacrtali – kaže Trupac.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!