Neke udruge su se opekle prilikom provedbe projekta pa se na novi natječaj više neće javljati

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kako bi se ublažio problem starijih i nemoćnih osoba koje žive same bez potrebne pomoći, a istovremeno zaposlilo žene iz teže zapošljivih skupina, godinama se provodi projekt Zaželi. Kroz taj se Vladin program i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji provodi niz projekata, od županijskog, preko onih niza gradova i općina, pa sve do onih čije su provođenje na sebe preuzele udruge. I upravo su tu nastali problemi jer se za dio udruga provođenje tog programa u financijskom smislu pokazalo prevelikim zalogajem. Upravo je takav bio slučaj s programom bjelovarsko-bilogorske Matice umirovljenika koji je imao 40 zaposlenih žena koje su brinule o 240 krajnjih korisnika.

-To bi sve propalo da nismo digli kredit. Matica umirovljenika BBŽ je podigla milijun kuna kredita i zahvaljujući tom novcu smo to uspjeli privesti kraju s tim da ni tih milijun kuna kredita nije bilo dovoljno već smo imali i 500 tisuća kuna pozajmica. Mi sedam mjeseci nismo imali novca za plaću – opisuje ‘porođajne muke’ predsjednik Matice umirovljenika BBŽ Željko Held.

U najvećoj neizvjesnosti su zbog toga bile zaposlenice projekta kojima je u jednom trenutku prema Heldovim riječima plaća kasnila dva i pol mjeseca. Held za to krivi državu zbog predugih rokova plaćanja nakon predaje Zahtjeva za nadoknadom sredstava (ZNS-a). Propisan je rok isplate od 75 dana od dana predaje zahtjeva, a čekali su, kaže, i po 130 i 150 dana. I dok su gradovi i općine tu razliku mogli podmiriti iz proračuna i tako isplatiti plaće, za udruge koje nemaju financijsku moć to je bio priličan uteg. No, ne za sve. Daruvarska Udruga Impress koja je kroz svoj projekt zapošljavala deset žena koje su skrbile do sto krajnjih korisnika problema s provedbom, kažu nam, nije imala. Plaće je unatoč povremenom čekanju isplaćivala na vrijeme što objašnjava time što su nakon 12 godina rada i provedbe raznih projekata sami napisali projekt i što su u startu dobro znali koliki im je financijski kapacitet.

-Vi morate imati nešto sredstava da bi se prijavljivali. Realno, malo je možda nezgodno ako funkcionirate s budžetom od stotinjak tisuća, pa dobijete projekt od milijun, dva jer vas taj dio možete preplaviti s financijskim poteškoćama i onim administrativnima – tumači izvršni direktor Impressa Dubravko Šopar.

Impress se zadovoljan funkcioniranjem završenog projekta javio i na nedavno raspisani poziv za skraćenu verziju programa Zaželi od šest mjeseci. Županijska matica umirovljenika nije. Njen predsjednik Željko Held kaže da ga je provedba programa opterećenog financijskim utegom koštala više živaca nego rat, a država je, smatra, ta koje treba odlučiti na koji način udruge mogu provoditi takve projekte.

-Treba ili izbaciti udruge i onemogućiti im javljanje na taj natječaj ili im treba povećati predujam – navodi Held.

Potrebe za nastavkom programa, ističe, ima jer u slučaju da se to ne dogodi najviše će izgubiti starije i nemoćne osobe koje će ponovno biti prepuštene same sebi i samoći.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!