Maksimalni iznos za izgradnju toplica iz NPOO-a ipak neće biti 120 milijuna kuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iz Ministarstva turizma ovih dana stižu dobre vijesti za bjelovarski ‘projekt svih projekata’. Naime tijekom javne rasprave vezane uz natječaj za izgradnju toplica sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, došlo je do promjene vezane uz maksimalnu alokaciju, odnosno iznos na koji projekti koji će konkurirati za spomenuti novac mogu računati. Umjesto dosad planiranih 120 milijuna, kandidati će, pa tako i Grad Bjelovar, moći računati na 130 milijuna kuna. No, to nije jedina dobra vijest.

-Prema najavljenim izmjenama, na natječaj će se moći javiti i tvrtke, što je jako važno jer kad tvrtke rade neki projekt, moguće je odbiti dio predporeza, odnosno kompenzirati dio PDV-a. Za naš projekt je to jako važno jer na ukupnu vrijednost projekta od 250 milijuna kuna, mi imamo 50 milijuna kuna PDV-a – kaže bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Drugim riječima, dodaje, ići će se u smjeru da prijavitelj projekta bude tvrtka u vlasništvu Grada, a ne sam Grad Bjelovar.

-Ovaj potez Ministarstva je logičan. Izgradnjom termi Bjelovar će postati centar za razvoj vodenih sportova u Hrvatskoj i bilo bi glupo da država na neki način zarađuje na tako važnom infrastrukturnom projektu – kaže Hrebak.

Dodaje kako će Grad nasojati i na druge načine maksimalno smanjiti udio koji bi za izgradnju trebao platiti sam grad, od povlačenja sredstava iz ITU mehanizma, do drugih modela. U tome bi trebala pomoći i ugledna konzultantska kuća PriceWatersHouseCoopers koji je Grad ovih dana angažirao za koordiniranje projektom prvih bjelovarskih toplica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!