Marušić odgovorio na pitanje hoće li djeca od jeseni u školama sjediti u zimskim kaputima zbog skupog plina i struje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Danas je održana 7. sjednica Županijske skupštine koja je započela aktualnim satom.

Vijećnica Dubravka Dragašević poručila je županu Marušiću da stanovnici Velike Trnovitice i okolnih naselja pitaju imaju li BBŽ i ŽUC u planu asfaltirati županijsku cestu između Pašijana i Stara Plošćice, to je dakle, nekih 11 kilometara za koju stanovnici kažu da se obećava zadnjih 20 godina. Cesta je u iznimno lošem stanju.

Župan Marušić istaknuo je da se nakon 50 godina krenulo u asfaltiranje toga kraja.

-Obnovili smo dva kilometra ceste što je koštalo 2.2 milijuna kuna. I nastavit ćemo s ostalih 11 kilometara. Zna načelnik Marković zašto se nije prije asfaltiralo i zašto se za Trnoviticu nije ni malo brinulo i kako su se za vrijeme prošle vlasti dogovarali poslovi preko ŽUC-a. Mi smo počeli raditi i prva dva kilometra su asfaltirana – kazao je župan Marušić.

Dugovi ŽUC-a

Vijećnik Drago Hodak upitao je župana kako je riješio problem duga ŽUC-a to jest kako je smanjio naslijeđeni dug od 29 milijuna na 10 milijuna i kako je moglo doći do duga od 29 milijuna kuna i kako to da institucije nisu reagirale.

Župan Marušić je rekao da čeka odgovor od institucija kako je moglo doći do takvih dugova, ali da se ne miješa u njihov rad. Ponovio je da je smanjen dug na 10.6 milijuna kuna te da je taj dug prema Cestama d.d. te da će biti prebačen u dugoročne obveze i da će taj sporazum uskoro biti potpisan te da će taj kostur iz ormara koji je naslijeđen biti riješen.

Vijećnik Marijan Sabolović želio je zahvaliti svima na otvaranju Stočnog sajma, ali izrazio je zabrinutost što se na Sajmu neće imati što prodavati te je apelirao na vlast da se nađu sredstva za poljoprivredu.

-Župan Marušić rekao je da je bio na prvom Sajmu te da je Sajam vraćen nakon šest godina te da mu nije bilo jasno zašto je uopće bio ukinut. Nakon šest godina teško je započeti, ali jučer je bila dobra prodaja. Što se tiče javnih poziva u poljoprivredi, oni se raspisuju, 3.5 milijuna smo osigurali za poljoprivredu i napravili smo promjenu dosadašnje prakse. Mi prije donošenja mjera razgovaramo s voćarima, pčelarima, svinjogojcima i slušamo njihove probleme i zahtjeve.

Vijećnik Boro Bašljan upitao je što je sa školsko-sportskom dvoranom u Hercegovcu koja je započeta prije deset godina te budući da je nova vlast već godinu dana na vlasti zanimalo ga je hoće li se nešto pokrenuti s dvoranom.

Pročelnica Andrea Prugovečki Klepac istaknula je da je dvorana s izgradnjom prije deset godina započeta i to za 4.5 milijuna kuna. Preostao je onaj skuplji dio, a to je uređenje i dovršetak. Dokumentacija je iz 2004. godine. Dakle, morali smo novu dokumentaciju raditi i ovaj tjedan ćemo imati novi troškovnik. Ali procjena troškova je 10 milijuna kuna.

Javni prijevoz

Vijećnica Aida Sučić upitala je župana zašto su krajem školske godine ukinute brojne autobusne linije međugradskom prometa u našoj županiji te je posebno izrazila zabrinutost za učenike koji se školuju u drugim gradova kao i građane starije životne dobi kojima je autobusni prijevoz jedino prijevozno sredstvo. Sredstva su osigurana za BBŽ u iznosu od 17 milijuna kuna stoga me zanima zašto još nisu potpisani ugovori javne usluge za – kazala je vijećnica Sučić.

Župan Marušić rekao je da je problem javnog prijevoza u fazi rješavanja.
– Jučer je održan sastanak u ministarstvu prometa o toj temi. Samo dvije županije su do sada potpisale tu usluge javnog prijevoza, a sredstva je dobila samo jedna i to Zagrebačka županija. Oprezni smo oko potpisivanja ugovora jer to još nije detaljno usklađeno s ministartvom, ali svakako ćemo provesti temeljnu analizu mogućnosti sklapanja ugovora javne usluge po nama najpovoljnijim uvjetima – kazao je župan Marušić.

U vjetar otišlo 15 milijuna kuna

Vijećnik Marijan Žiher upitao je župana Marušića koji su mu daljnji planovi za boljitak umirovljenika i zašto je udrugama samo 300 tisuća kuna osigurano.

-Itekako sam upoznat kako žive umirovljenici i nitko sretniji od mene ne bi bio da imamo više sredstava za umirovljenike. Ali, recimo na 40 projekata energetskih obnova škola platili smo 15 milijuna vantroškovničkih radova i zbog lošeg ugovaranja u vjetar je otišlo 15 milijuna kuna. Za projekt Glazbene škole je do sada već plaćeno 1.6 milijuna vantroškovnih radova i to su samo dva projekta koja mi trebamo platiti. I pravo je čudo da smo i tih 300 tisuća kuna za udruge osigurali. Da nije u vjetar otišlo 15 milijuna kuna, završili bi već dvoranu u Hercegovcu, dvoranu u Pisanici i umirovljenici bi besplatno otišli na more – naglasio je župan Marušić.

Vijećnika Slavka Došena zanimalo je kakva je situacija sa ugovorima s energentima, dakle struja, plina za župnijske ustanove poput bolnice i škola.

Župan Marušić rekao je da problem plina i struje pogodio cijelu Europu.

-Zvao sam ministra gospodarstva, potvrdio mi je da je 340 posto porasla cijena struje, plin je 360 posto narastao. To je najveći izazov koji nas očekuje ove jeseni. Bio sam na sastanku s vladom RH, svi dijelimo zabrinutost. Dio tereta će snositi Vlada RH, dio mi kao Županija, ali dio i poduzetnici. No, sigurno je da naša ustanove neće ostati bez plina i struje – kazao je župan Marušić.

Vijećnika Ivicu Beljana zanimalo je u vezi novog zakona o cestama kojeg sada primjenjuje direktorica ŽUC-a. Dovodimo novi porez u naš sustav, to radi država, ali BBŽ ima doticaja s državom i trebamo o tome razgovarati. Taj porez je veći od dvije kune po dužnom metru, u Komunalijama Čazma imamo 318 kilometara vodovoda i ispast će to nekih sto tisuća eura plus PDV.

– Župan Marušić rekao je da je to zakonska odredba i zakon se treba poštivati. Ako nam se neki zakon ne sviđa, postoji procedura za to, ali mi kao Županija ne možemo na to utjecati. Zaista nije adresa kod mene da kažem zašto je neki zakon donesen – istaknuo je župan.

Vijećnik Damir Bajs pitao je u vezi javne usluge. Otkazivanje niza linija prijevoza i dobar dio stanovnika ne može doći do svoga doktora, banke i riješiti neki administrativni problem. Hoće li se sredstava koja je osigurala vlada RH isplatiti i zašto se sumnja u ministarstvo prometa

Pročelnica Andrea Prugovečki Klepac rekla je što se tiče javne usluge linijskog prijevoza, pročelnica za gospodarstvo i ja bile smo na sastanku gdje je to bila tema. Samo su dvije županije do sada potpisale ugovor, Zagrebačka i Koprivničko-križevačka. Sve ostale županije još oklijevaju, oprezni su hoće li ta sredstva biti osigurana. U javnoj usluzi linijskog prijevoza predviđa se da se 75 posto troškova učenika srednjih škola koje trenutno iznose za našu županiju oko 13 milijuna kuna, a maksimalno može biti 18 milijuna se pretoči u trošak javne usluge linijskog prijevoza. Hoće li tako biti ostaje da vidimo – rekla je pročelnica Prugovečki Klepac.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!