Cijena plina za bjelovarsku školu skočila s 380 tisuća na 1,5 milijuna kuna! Tko će to platiti?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Građani strahuju od jeseni i najavljenih poskupljenja energenata, a nada da ona neće biti velika ovih je dana pala u vodu školama koje su dobile ponude za plin za iduću sezonu. Tako je bjelovarska IV. osnovna škola, koja je do sada taj energent godišnje plaćala 383 tisuće kuna, dobila ponudu na 1,5 milijuna kuna! Ravnatelja škole Nikolu Margetića to brine, no nada se da će povećane troškove ipak nekako uspjeti podmiriti.

-Javne nabave su i tijeku i još uvijek ništa nije točno definirano. No, evidentno je da će cijene energenata i drugi troškovi u školama značajno porasti. U stalnom smo kontaktu s našim osnivačem, Gradom Bjelovarom, te vjerujem kako ćemo uz njihovu pomoć pronaći rješenje i dobiti ovu bitku – kaže Margetić.

Za nedavnog potpisivanja ugovora o sufinanciranju rada udruga bjelovarski gradonačelnik upozorio ih je da na zimu budu štedljivi s energentima. Mnogi su se na to nasmijali, no čini se kako za koji mjesec do smijeha neće biti nikome. Pogotovo ravnateljima škola s kojima je Grad Bjelovar, koji je osnivač za pet takvih ustanova, spreman zajednički tražiti rješenje.

-Mi sredstva za režijske troškove, tzv. decentralizirana sredstva dobivamo od nadležnog Ministarstva i dalje po starim cijenama i, kako sada stvari stoje, tako će i ostati. Dakle, ujesen će razlika u cijeni od čak četiri puta prijeći na gradove i županije kao osnivače škola. Trenutno se radi o samo jednoj školi, ali pitanje je vremena kada će struja i plin poskupjeti i u svim ostalim javnim ustanovama – kaže Hrebak koji drži kako ipak Gradovima neće biti najteže.

-Predviđam da će najgore biti Županijama, pogotovo našoj Županiji koja je u teškim financijskim dubiozama i koja će, osim plina i struje, imati i problem s gorivom i putničkim prijevozom učenika – kaže Hrebak.

Bjelovarski gradonačelnik smatra kako je sada pravi trenutak da se krene tražiti rješenje za ovaj problem.

-Već se pripremamo za izazove koji slijede, ugrađujemo solare gdje je to moguće, a sad se vidi da smo napravili pravu stvar kad smo energetski obnovili gotovo sve škole i vrtiće u gradu. Grad Bjelovar je financijski moćan, spremali smo se za ovakve trenutke i u Bjelovaru usluge neće poskupljivati zbog ove situacije – poručuje Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!