[FOTO I VIDEO] Pogledajte kako će izgledati simulacijski centar u Regionalnom centru kompetentnosti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Jedan od trenutačno većih projekata aktualnih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je „Regionalni centar kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar“ koji škola provodi u suradnji s osnivačem i partnerom u projektu Bjelovarsko-bilogorskom županijom te “Uspostavom regionalnog centra kompetentnosti” na kojem je 13 partnera. Osnovni plan je da se RCK organizira kao mjesto edukacije učenika i studenata, stručnog usavršavanja osoba zaposlenih u zdravstvu te mjesto prekvalifikacije i stjecanja kvalifikacija odraslih nezaposlenih osoba i osoba s teškoćama.

U sklopu planiranih aktivnosti, našao se i simulacijski centar u kojem će učenici, ali i  zdravstveni djelatnici te ostale profesije kojima opis posla zahtjeva znanja i vještine iz osnova u održavanju života, moći učiti u specijaliziranim učionicama koje simuliraju realnu radnu sredinu. Kako će simulacijski centar izgledati te koje pogodnosti donijeti, doznali smo od Tine Jelić Balte, asistentica ravnateljice na projektu RCK.

– U sklopu Regionalnog centra kompetentnosti planiramo napraviti simulacijski centar. To će biti centar koji će obuhvatiti pet kabineta opremljenih sa visokosofisticiranom opremom pri čemu mislim na lutke na kojima će učenici i drugi polaznici moći trenirati različite scenarije iz područja zbrinjavanja bolesnika. Pet kabineta odnose se na ginekološki, hitni medicinski, pedijatrijski, a ostala dva bit će opremljenija s kirurškom te internističkom opremom – rekla je Jelić Balta.

Uz zadavanje različitih scenarija u simulacijskom centru, pomoću softvera će se pratiti postupci koje polaznik odrađuje.

– Kasnijim pregledavanjem urađenih intervencija, pratit će se što su učenici odnsono polaznici učinili ili nisu učinili dobro, što treba popraviti. Učit će se na greškama, u ovom slučaju na lutkama – rekla je.

Simulacijski centar izuzetno će značiti učenicima.

– Imaju preko 4000 sati vježbi. Vježbe odrađuju u različitim zdravstvenim ustanovama, primarne i sekundarne zdravstvene zaštite ovisno o nastavnom predmetu iz kojeg pohađaju vježbe. Dolaskom na radilište, postoji niz elemenata koji znatno ograničavaju brigu i zbrinjavanje bolesnika, pri čemu posebno mislim na GDPR, prava bolesnika na izbor i ostalo. U SIM centru učenici/polaznici imat će mogućnost treniranja svojih vještina na modelima pod stručnim mentorstvom educiranih i certificiranih trenera vještina. Bit će to mjesto gdje će polaznici imati priliku uvježbati svoje vještine koje su u konačnici i jedna od odlika uspješne, profesionalne i poželjne medicinske sestre – kaže Jelić Balta.

Poznato je da petogodišnja škola medicinske sestre/tehničara zahtjeva određeni broj praktičnih sati, a uz simulacijski centar, navodi Jelić Balta, taj se broj neće smanjiti.

– Sve ostaje isto. Predviđeni broj sati odrađenih zdravstvenih vježbi je predviđen  nastavnim planom i programom i on se sigurno neće smanjiti, jedino što će sada doći do raspodjele. Jedan dio će odrađivati u bolnici i ostalim zdravstvenim ustanovama, a u simulacijskom centru imat će dodatnu mogućnost koju će, vjerujemo, iskoristiti – dodaje.

Sa zdravstvenim vježbama kreće se u trećem razredu tako da će se već tada učenici moći koristiti visokosofisticiranom opremom Regionalnog centra kompetentnosti. Tina Jelić Balta posebno ističe da će RCK po završetku projekta imati mogućnost edukacije kako bi se odrasle osobe educirale kroz program usavršavanja, a provodit će se i prekvalifikacije.

– Isto tako, s obzirom na soficticiranost lutaka i cijele opreme, liječnici i medicinsko osoblje s dugogodišnjim radom imat će mogućnost doći u RCK i trenirati svoje vještine ili usavršavati neke nove. Centar kao takav bit će otvoren za široki puk iz područja zdravstvene skrbi – rekla je Jelić Balta.

Za kraj treba napomenuti da će RCK, osim simulacijskog centra, imati modernu opremu iz područja fizioterapije. Isto tako, područje dentalije trebalo bi se podići na višu razinu gdje će se u RCK dovesti CAD/CAM tehnologija.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 28.852.446,81 kuna, u potpunosti financiran sredstvima Europske unije, Europskog socijalnog fonda.


Više možete pogledati u videu:


PODIJELI S PRIJATELJIMA!