U BBŽ ove godine izgorjela 380 posto veća površina nego lani!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Samo trenutak nepažnje, pa i loše sreće je dovoljan da se vatra otme kontroli, požar razbukta i vatrena buktinja proguta sve pred sobom, a vatra je ove godine gladnija nego prethodnih. Dok je cijele 2020. u požarima otvorenih prostora na području Bjelovarsko-bilogorske županije izgorjelo 29 hektara, a lani 30, već sada je ta brojka premašena. Rast se posebno vidi kada se usporedi prvi šest mjeseci prošle i ove godine.

-Prvih šest mjeseci prošle godine smo imali oko 18,5 hektara površine zahvaćene požarom, a u prvih šest mjeseci ove godine je požarom zahvaćen gotovo 71 hektar što je povećanje od nekakvih 380 posto – iznosi podatke županijski vatrogasni zapovjednik Josip Heger.

Dio uzroka je vruće, sušno razdoblje stoga Heger napominje kako je, iako to ovisi o jedinicama lokalne samouprave, općenito zabranjeno spaljivati na otvorenom u srpnju i kolovozu. Lako je izgubiti nadzor, a zbog požara nastaju velike štete na ekosustavu, objektima. Nerijetko dolazi i do ozljeda.

-Često ljudi završe s teškim opeklinama i potrebna im je pomoć liječnika. Samo u zadnjih oko tjedan dana su tri osobe krenule nešto spaljivati i kada su vidjele da gube kontrolu išle su to same ugasiti i došlo je do njihovog ozljeđivanja – upozorava Heger.

Heger stoga apelira na sve da požar odmah prijave vatrogascima i da ne pale biljne ostatke. Ako upozorenja na štete nisu dovoljna, tada će možda efikasno biti ono o kaznama. Ovisno o namjeri, za izazivanje požara možete biti kažnjeni od dvije tisuće do 150 tisuća kuna, ali i s pet godina zatvora.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!