Gotovinsko plaćanje prometnih kazni odlazi u prošlost, kakva je nova procedura?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministarstvo unutarnjih poslova je u okviru svoje antikorupcijske mjere pokrenulo projekt kako bi se smanjio opticaj gotovog novca prilikom plaćanja kazni za prometne i druge prekršaje gdje se novčana kazna može naplatiti na licu mjesta u polovičnom iznosu. Zbog toga se te kazne više neće moći plaćati gotovinom, napominje voditelj poslova prometne policije Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Žarko Čanađija te podsjeća kako su se kazne mogle plaćati do 1. srpnja ove godine.

– Dosad se kazne moglo plaćati putem izdanog obrasca R118 naplata novčane kazne na licu mjesta gdje je građanin davao gotov novac policijskom službeniku, moglo se plaćati putem POS uređaja, u službenim prostorijama policije ili putem uplatnice – otkriva. Po novim se pravilima kazne na licu mjesta mogu plaćati isključivo karticama.

– Sad je donesena odluka da plaćanje novčanih kazni bude isključivo putem POS uređaja, kartičnim poslovanjem i mogućnošću plaćanja u drugim financijskim institucijama, u pošti, Fini, bankama i tako dalje – kaže.

Pojašnjava kako će izgledati procedura u slučaju da policijski službenik zatekne građana u prekršaju za koji je predviđena određena novčana kazna.

– Ako su ispunjeni uvjeti za naplatu novčane kazne na licu mjesta, tada će policijski službenik prvo ponuditi građaninu da plati kartičnim poslovanjem tu kaznu. Ako on to iz nekog razloga odbije, ali je zainteresiran za plaćanje kazne u polovičnom iznosu, tada će mu policijski službenik dati obavijest po kojoj može postupiti u roku tri dana kada mu vrijedi plaćanje polovičnog iznosa – ističe. Pojašnjava i kako moraju postupiti građani koji kaznu ne plate tijekom ta tri dana.

– Tada moraju platiti puni iznos, odnosno ako policija primijeti da kazna nije plaćena, onda će policijska referada izdati prekršajni nalog ili obavezni prekršajni nalog po kojem će građanin postupiti, a tada plaća dvije trećine kazne i troškove izdavanja prekršajnog naloga. U tom slučaju ima pravo prigovora mjerodavnom sudu – naglašava.

Ponavlja kako plaćanje gotovinom na licu mjesta utvrđivanja prekršaja više neće biti moguće te da policijski službenici ne smiju uzeti novac u gotovinskom iznosu, napominje Čanađija.

– Postoji još jedina opcija na kojoj građanin može platiti kaznu novcem, a to je da dođe u prostorije policije, u službu operativnog dežurstva gdje će još neko vrijeme moći platiti kaznu, ali tada je to kazna po prekršajnom nalogu. Postoji i opcija za strane državljane u žurnoj proceduri gdje će se od tih građana moći naplatiti novčana kazna u službenim prostorijama u gotovinskom iznosu – navodi. Plaćanje putem POS uređaja građanima pruža još jednu pogodnost.

– Ako na licu mjesta policijski službenik utvrdi prometni prekršaj za koji se ne može naplatiti kazna na licu mjesta i u polovičnom iznosu, nego se mora izdati obvezni prekršajni nalog ili prekršajni nalog, građanin može kod policijskog službenika platiti tu novčanu kaznu, a pogodnost mu je ta što tada ne mora plaćati paušalne troškove izdavanja obveznog prekršajnog naloga od 100 kuna, odnosno izdavanja prekršajnog naloga u iznosu od 500 kuna – napominje. Otkriva za koje se prekršaje mora izdati prekršajni nalog.

– To su prekršaji za koje se može izreći kazna od tri do sedam tisuća kuna, a ako se plaća putem POS uređaja ne mora se platiti dodatan trošak koji nije zanemariv – napominje. Naime, ako počinitelj prekršaja plaća kaznu na bilo kojem drugom mjestu, tada mora platiti i troškove prekršajnog postupka. Za potrebe ovog novog načina plaćanja kazni, na području cijele Hrvatske nabavljeno je oko 600 POS uređaja. Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska prije je imala samo tri takva uređaja, a sad ih je 16. To je omogućilo spuštanje naknada koje se plaćaju Fini, ističe Čanađija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!