Županija je Ministarstvu poljoprivrede ostala dužna milijune prije 21 godinu, za prvog Bajsovog mandata. Dug još nije vraćen!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U moru dugova u kojem grca proračun Bjelovarsko-bilogorsko županije jest i cifra od 8,35 milijuna kuna koju Županija duguje Ministarstvu poljoprivrede. Još šokantnija od samog iznosa jest činjenica da se spomenuti dug ‘vuče’ već 21 godinu, odnosno od prvog mandata Damira Bajsa! O čemu se točno radi za naš je portal pojasnio županijski pročelnik za poljoprivredu Zlatko Pavičić.

-Bjelovarsko-bilogorska županija i Ministarstvo poljoprivrede provodili su 2001., 2002. i 2003. godine zajednički Program kreditiranja razvitka poljoprivrede. Sukladno potpisanim ugovorima, udružili su financijska sredstva za formiranje kreditnog fonda. Program se provodio preko dviju poslovnih banaka – 2001. godine putem HPB-a, a 2002. i 2003. putem Erste&Steiermarkische banke. Navedeni Program kreditiranja razvitka poljoprivrede u te tri godine koristila su 1.193 korisnika. Kredit su vraćali uplatama u županijski proračun, a Županija je bila dužna dio sredstava uplaćivati Ministarstvu poljoprivrede odnosno u državni proračun. Sukladno dogovoru, županija je imala pravo na trećinu tog novca, a Ministarstvo na dvije trećine.

No, iz nekog nama nepoznatog razloga Županija nije Ministarstvu proslijedila njihov dio već je sav povrat kredita zadržala za sebe – tumači pročelnik Pavičić.

Tako se, dodaje, stvorio kumulirani dug u iznosu od 8.359.769,39 kuna koje Županija nije uplatila Ministarstvu, iako ju je ugovor na to obvezivao. U postupku mirnog rješavanja spora između BBŽ i Ministarstva poljoprivrede pred Županijskim državnim odvjetništvom u Bjelovaru usuglašen je terminski plan povrata duga. Ministarstvo je prihvatilo zahtjev Županije i dalo suglasnost za taj terminski plan.

-Zahvaljujući razgovorima župana Marka Marušića s predstavnicima Ministarstva – oni su prihvatili županov prijedlog da se kumulirani dug od 8,35 milijuna kuna počne vraćati tek za dvije godine jer Županija u ovom trenutku financijski ne može izdržati taj teret – zaključuje pročelnik.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!