Bazeni u V. Grđevcu nikad sigurniji! Općina kupila AVD defibrilator

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKI GRĐEVAC – Općina Veliki Grđevac kupila je AVD defibrilator koji će tijekom ljetnih mjeseci biti smješten u Športsko – rekreacijskom centru, odnosno na bazenima Kulturnog centra Mato Lovrak. Cilj kupnje bilo je povećala razine zdravstvene sigurnosti mještana i gostiju.

Kako bi se pokazale sve “čari” defibrilatora, održana je prva edukacija za djelatnike bazena i DVD-a, a proveli su je djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Četvero redara i dvoje članova DVD-a Veliki Grđevac steklo je osnovno znanje i vještine korištenja uređaja. Njegovim postavljanjem, razina sigurnosti na javnom prostoru svakako je dosegnula viši nivo. Kod nas je upravo bazen mjesto na kojem se tijekom ljetnih mjeseci okuplja velik broj ljudi. Zahvaljujemo se načelniku koji je prepoznao potrebu i investirao u kupnju uređaja – rekla je Zvjezdana Galkowski, ravnateljica Kulturnog centra Mato Lovrak.

Općina Veliki Grđevac postala je prva općina na području županije koja se može pohvaliti AVD defibrilatorom.

– Imamo tri ovlaštena instruktora koji su educirali redare i vatrogasce. Licence je potrebno obnavljati svake tri godine. Svakako je važno što veću pažnju posvetiti uređajima koji mogu spasiti živo, kao i njihovoj dostupnosti na javnim, frekventnim mjestima. Već neko vrijeme apeliramo na postavljanje AVD-a kojih na području Hrvatske ima 534, od čega su tri registrirana u Bjelovaru, točnije na Bjelovarskom sajmu u Gudovcu, u centru grada kod Erste banke i u PU bjelovarsko – bilogorskoj. Također, AVD je postavljen i u Daruvaru te Čazmi gdje smo na novootvorenom bazenu nedavno održali edukaciju – kazao je Nenad Mrzlečki, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije.

Da je Županija zadovoljna nabavkom defibrilatora, potvrdila je Andrea Bengez, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, demografiju i mlade pri BBŽ.

– Županija je zadovoljna nabavom defibrilatora. Zajedno s Općinom Veliki Grđevac brinemo o zdravstvenoj zaštiti naših stanovnika, a ovakve je akcije vrlo važno provoditi što više. Županija će i dalje poticati postavljanje ovih uređaja – rekla je.

Dean Lauš, 18-godišnji redar otkriva je li početkom ljeta bilo hitnih intervencija na bazenima u Velikom Grđevcu.

– Na svu sreću, otkada su bazeni otvoreni nije bilo takvih situacija. Kupači su prilično disciplinirani, a kada se netko krene ponašati neprimjereno, na nama je da ga opomenemo. Edukacija se sastojala od pismenog i praktičnog dijela. Vježbe smo odrađivali na lutkama i morali smo primijeniti umjetno disanje, bočni položaj, postupak oživljavanja i upotrebu defibrilatora – zaključio je.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!