Općina zatražila osnivačka prava nad osnovnom školom, vijećnici im priredili hladan tuš

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Županijski vijećnici prošlog su tjedna odbili zahtjev Općine Kapela da joj Županija prenese osnivačka prava nad Osnovnom školom Mirka Pereša. Takvu namjeru prvo je blagoslovilo Općinsko vijeće Kapele, nakon čega je načelnik Danijel Kovačec zahtjev poslao Županiji.

-Budući da je školsko-sportska dvorana Općini Kapela nužno potrebna, a već duži niz godina Bjelovarsko-bilogorska županija nije u mogućnosti osigurati sredstva za izgradnju navedene dvorane, Općina Kapela ima mogućnost pribave potrebnih financijskih sredstava i ostalih potrebnih resursa kako bi se radovi na izgradnji školsko-sportske dvorane čim prije započeli – stoji u obrazloženju koje je Kovačec poslao županijskim vijećnicima.

No, inicijativa nije prošla. Kako je pojasnila županijska pročelnica za društvene djelatnosti i obrazovanje Andrea Prugovečki Klepac, Županija je nakon zaprimanja zahtjeva kontaktirala Ministarstvo obrazovanja koje se o svemu negativno izjasnilo.

-Zaključili smo da Općina Kapela nema ni kadrovskih ni fiskalnih kapaciteta za preuzimanje osnivačkih prava nad školom. Primjerice, općinski proračun za 2021. godinu iznosio je 21 milijuna kuna, dok se proračuni gradova u BBŽ na koje smo nedavno odlučili prenijeti osnivačka prava škola, kreću između 60 i 83 milijuna kuna – rekla Prugovečki Klepac.

Na sjednicu Županijske skupštine na kojoj se raspravljalo o toj temi pozvana je i ravnateljica škole Ivana Ružman Faletar koja je rekla da uopće ne zna zbog čega Općina želi preuzeti upravljane školom i da joj to načelnik nije objasnio te da je tek iz obrazloženja Županijskoj skupštini shvatila da je glavni povod izgradnja školsko-sportske dvorane.

Načelnik Kovačec nije želio previše komentirati odbijenicu iz Županije. Kazao nam je kako je i sama Općina kontaktirala Ministarstvo zbog ovog slučaja te kako još čekaju odgovor, nakon čega će se obratiti javnosti.

Foto: Štefan Brajković


PODIJELI S PRIJATELJIMA!