Hoće li sajam u Gudovcu preživjeti kraj praznih staja u selima diljem županije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Stočni sajam u Gudovcu u samo tri tjedna održavanja pokazao je svu opravdanost njegovog ponovnog pokretanja. Četvrtog po redu sajmenog četvrtka po prvi put je stigao kupac iz Dalmacije u kojoj je nekad završavao dobar dio gudovačke ponude.

Kupac iz Zadra odvezao je 40-tak odojaka, a prema informacijama s Bjelovarskog sajma najavio je da će svakog četvrtka dolaziti jer je zadovoljan ponudom i kvalitetom. Odojke je od nekoliko prodavača danas kupio po cijeni od 17 i 18 kuna za kilogram, javljaju iz Županije.

Sajamsko-županijski optimizam ne dijele baš svi povezani s proizvodnjom i trgovinom stokom. “Jednom prazna štala, zauvijek prazna štala”, rekao nam je jedan od sugovornika koji ne vjeruje u uspjeh gudovačkog sajmovanja.

Smisao sajmovanja da se nudi stoka za tov i klanje, ali te stoke u seljačkim stajama više nema. Postoje deseci sela bez i jedne krave, veliki proizvođači stoku za tov uvoze iz Rumunjske, Mađarske, Slovačke… Hrvatska bi se trebala zamisliti jer nije osigurala samodostatnost u mesu, a prepisani državni poticaji od Austrijanaca i Nijemaca hrvatskoj poljoprivredi nisu donijeli ništa dobro.

Naši sugovornici upozoravaju da ni pet posto čuvenog “hrvatskog baby beefa” nije hrvatsko.

Veliki proizvođači imaju dogovoren otkup i njih nikada nećemo vidjeti na sajmu, a malih više nema, ako i ima, viškovi ne postoje. Osim toga, što ako “jedan kupac iz Dalmacije” jedan četvrtak ne stigne u Gudovac?


PODIJELI S PRIJATELJIMA!