Samo se rijetki pridržavaju obveze o načinu tretiranja komaraca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sunce, godišnji odmori, lubenice, komarci. Najbolji je to opis ljeta. Kako bi dosadne male krvopije što manje kvarile ljetne mjesece, niz gradova i općina provodi tretiranje odnosno dezinsekciju komaraca. Pri tome postoje dva osnovna načina, larvicidno i adulticidno tretiranje s tim da je efikasno jedino ono larvicidno kada se komarce rješava u ranoj fazi.

-To je najbolja i najjednostavnija mjera suzbijanja komaraca, pogotovo ovih invazivnih vrsta jer se djeluje na larve i to je jedina metoda – navodi ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Vedran Trupac.

Tretiranje odraslih jedinki je upitno.

-Vjerujte mi, to uopće nije efikasna metoda, skupa je, a od populacije nakon takvog tretiranja ugiba samo deset posto komaraca – ističe Trupac.

Kada se što treba raditi određuje Zavod, odnosno barem bi trebao određivati u svojim preporukama.

-Svaki grad, odnosno općina je dužna imati Ugovor o provedbi stručnog nadzora nad provedbom mjera, a većinom u županiji gradovi i općine u županiji nemaju taj ugovor što mi je žao jer se troši novac za koji ne znam koliko je način trošenja opravdan jer treba znati kada se leže komarac, kada je potreban larvicidni tretman, a kada je stvarno došlo vrijeme za adulticidni tretman – napominje Trupac.

Ugovor o stručnom zakonu imaju samo Bjelovar i Čazma dok ostali tu obvezu ne shvaćaju preozbiljno.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!