Što se dogodilo? Obrtnička u strahu ‘pomela’ konkurenciju, a Sportska gimnazija ostala nepopunjena

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/DARUVAR – Prije nekoliko dana izašle su konačne liste upisa u srednje škole što znači da su se učenici odlučili za svoj sljedeći veliki korak u obrazovanju. Prijave za upis u srednje škole trajale su do 7. srpnja u 12 sati, a učenici su imali pravo na izbor najviše šest obrazovnih programa.

Prisjetivši se razgovora s ravnateljem Obrtničke škole Bjelovar Brankom Cvetković koji se bojao ovogodišnjih upisa zbog nedostatka sufinanciranja deficitarnih zanimanja, prvo smo odlučili provjeriti je li se bojazan pokazala točnom.

– Prošlo je bolje nego što sam očekivao. Najbolji upis u možda zadnjih deset godina. Od svih zanimanja za jesenski rok imamo slobodna mjesta jedino za proizvođače i montere aluminijske i PVC stolarije gdje imaju slobodna tri mjesta te zavarivač također tri mjesta. To je to. Svi ostali programi su popunjeni. Mislim da tržište rada čini svoje jer obrtnička zanimanja trebaju tržištu rada. Valjda su i roditelji i učenici toga svjesni – rekao je Cvetković.

S druge strane, razočaranje je doživjela Gimnazija Bjelovar, posebno što se tiče dugoočekivanog i najavljivanog smjera Sportske gimnazije.

– Upisi su prošli dobro, no možda iznenađuje činjenica da je ostalo slobodnih mjesta u sportskom razredu u odjelu za sportaše. Imamo još sedam slobodnih mjesta od 14 upisnih što je iznenađujuće s obzirom na to da je interes prvo bio jako velik. S obzirom da zbog manjka upisanih učenika nismo mogli dobiti poseban razredni odjel, imat ćemo C razred Opće gimnazije odnosno kombinirani razredni odjel budući da je program razreda za sportaše također program opće gimnazije. Jedino će se razlikovati u predmetima u drugom, trećem i četvrtom razredu gdje će učenici koji su se odlučili za sportski smjer imati veći izbor kod izbornih predmeta dok učenici koji su se odlučili samo za opći smjer neće imati taj izbor. Tu će biti izborni predmeti prilagođeni njihovim interesima poput nutricionizma, sportskog novinarstva, sociologije sporta i slično. Isto tako, tim učenicima izlazit će se u susret kada su u pitanju sportske obveze – kaže ravnateljica bjelovarske gimnazije Tanja Mamić.

Osam slobodnih mjesta ostalo je i u Prirodoslovno-matematičkom usmjerenju.

– To je također iznenađenje jer smo prijašnjih godina taj smjer popunjavali prvi. Ipak, jako dobro smo popunili Jezični smjer što pretpostavljam da je zbog uvođenja trećeg stranog jezika tako da učenici, uz engleski i njemački, uče i francuski ili talijanski – rekla je Mamić.

Vjeruje ravnateljica da je problem i loša demografska slika za koju se nada da će se popraviti, a učenike koji se još dvoume poziva da ispune preostala mjesta u bjelovarskoj gimnaziji.

Za kraj smo provjerili kako je upis prošao u daruvarskoj Ekonomskoj i turističkoj školi.

– Popunili smo zanimanja Hotelijersko-turistički tehničar i ekonomist. Od četverogodišnjih zanimanja ostalo nam je pet mjesta za agroturističkog tehničara, a što se tiče trogodišnjih zanimanja, bio je manji interes pa su za kombinirani razred kuhara, konobara i prodavača ostala samo dva mjesta za konobare. Sve zajedno, sa sedam slobodnih mjesta idemo na jesenski rok – rekla je ravnateljica Dinka Kavalir.

Donosimo i konačnu listu popunjenih i slobodnih mjesta u BBŽ.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!